Інфраструктура, виробництво, IT-технології та АПК: що обіцяють Порошенко та Зеленський

Читать на русском

Продовжуємо розбирати на обіцянки програми кандидатів у президенти. «Слово і Діло» вже досліджувало, що обіцяють зробити Порошенко та Зеленський у найближчі 5 років у сфері економіки та соціальної політики. Також ми проаналізували з експертами, наскільки можливо реалізувати програмні обіцянки Порошенка та Зеленського. Сьогодні пропонуємо подивитись, як претенденти на посаду глави держави збираються ремонтувати українські дороги, розвивати IT-технології, промисловість та агропромисловий комплекс.

У сфері виробництва та промисловості обидва кандидати небагатослівні. Чинний президент Петро Порошенко планує забезпечити регіональне лідерство України в індустріальному розвитку. Зеленський обіцяє запровадити європейські стандарти промислового та продовольчого виробництва.

Набагато амбітніші плани в обох кандидатів щодо розвитку ІТ-технологій. Порошенко має намір забезпечити входження України до п'ятірки нових глобальних лідерів ІТ-сектора. Деталі в програмі кандидата не вказані, але наміри глобальні.

Економіка та соціальна політика: що обіцяють Зеленський і ПорошенкоСлово і Діло розбиралось, які обіцянки щодо розвитку економіки та соцполітики дали в своїх програмах Зеленський і Порошенко.

Зеленський береться забезпечити всіх мешканців доступом до швидкого інтернету на державному рівні. Також він хоче досягти відкритості діяльності влади та автоматизувати публічні процеси онлайн.

У його програмі йдеться про те, що «громадяни України отримають можливість долучатися до ухвалення важливих рішень влади через інтернет. Публічні процеси будуть автоматизовані. Інформація про формування та використання бюджетів, проведення тендерів, закупівель, аукціонів буде доступна всім». Щоправда, вже зараз діє програма ProZorro, де проводяться онлайн-тендери з держзакупівель, а результати потім з'являються у відкритому доступі.

Щодо транспорту, розбудови сучасної інфраструктури та будівництва, то Порошенко ставить надзавдання – досягнути статусу України як транспортного хабу Східної Європи. Хаб – це пересадковий та перевантажувальний транспортний вузол, такий собі потужний центр, куди сходяться всі шляхи. Тобто в найближчі 5 років наша країна мала б стати привабливою для Європи в плані транспортних перевезень, перельотів та пересувань залізницею. Але для цього потрібно дуже багато грошей вкласти, власне, у відновлення доріг, які ведуть до сучасних портів та аеропортів.

Зеленський, своєю чергою, запевняє, що будуватиме дороги за європейськими стандартами. Також він обіцяє встановити на дорогах автоматичний контроль ваги та швидкості автомобілів і відновити аеропорти в кожному обласному центрі.

Непогані перспективи в Україні й для агробізнесу, судячи з програм обох кандидатів. Порошенко береться забезпечити лідерство України в аграрному секторі Європи, а Зеленський – сформувати прозорий ринок землі. «Слово і Діло» розбиралося з експертами, наскільки ці обіцянки обох кандидатів здійсненні: що потрібно зробити, щоб Україна не лише постачала сировину на європейські ринки, а й стала заробляти більше, а також за яких умов у країні дійсно запрацює ринок землі.

Щодо проблем з екологією, то в програмі Порошенка взагалі немає обіцянок на цю тему, а в Зеленського – цілий блок. Він обіцяє встановити контроль за забрудненням річок та виснаженням чорноземів, збирається запровадити сортування та переробку сміття. «Україна відмовиться від пластику», – йдеться в його програмі, щоправда, не уточнюється, чи буде Зеленський у разі перемоги на виборах ініціювати для цього якісь законопроекти. Також кандидат обіцяє встановити контроль за вирубкою лісів.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми розбиралися, що обіцяють кандидати в президенти Порошенко та Зеленський щодо медицини та освіти.

Також ми подивилися програмні обіцянки кандидатів щодо зміни державного управління та влади.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: