Медицина та освіта: що обіцяють Порошенко та Зеленський

Читать на русском

Згідно з останнім соціологічним опитуванням, Володимир Зеленський значно випереджає чинного президента Петра Порошенка. До другого туру виборів залишилося десять днів і «Слово і Діло» продовжує порівнювати програми двох кандидатів. Сьогодні подивимось, як вони бачать розвиток медицини та освіти.

Порошенко у своїй програмі обіцяє дотримуватися колишнього курсу і завершити медичну реформу, а також почати масштабний ремонт медичних установ.

Зеленський у програмі підкреслив, що «хворобу потрібно попереджати, а не лікувати». Для цього він обіцяє запровадити програму популяризації здорового способу життя та безкоштовний щорічний медогляд. Важливим кроком кандидат також назвав перехід до страхової медицини: пацієнт сам визначатиме програму страхування, обирати заклад, лікаря, спосіб лікування.

Крім того, Зеленський обіцяє, що лікарні та школи отримають сучасне обладнання та оновлять інфраструктуру, а адміністративна надбудова над цими сферами буде скорочена. У сфері освіти лідер президентських перегонів обіцяє впровадити принцип «гроші ходять за талановитим студентом»: він передбачає отримання освітнього ваучера, який можна витратити на навчання в будь-якому з обраних ВНЗ.

Також Зеленський обіцяє зрівняти в правах державні та приватні навчальні заклади. А приватній освіті держава гарантує легке ліцензування та підтримку. «Світ удосконалюється щодня. Тому наш принцип – «освіта протягом усього життя», – йдеться в програмі.

Президент також вважає, що йти потрібно в ногу з часом, і пообіцяв привести структуру підготовки кадрів у відповідність до потреб економіки та вимог конкурентоспроможності країни. А також привести українську освіту у відповідність до європейських стандартів.

Нагадаємо, «Слово і Діло» разом з експертами розібрало програми Володимира Зеленського та Петра Порошенка й з'ясувало, чи можливо виконати їх обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: