Обіцянка кандидата: чи важливе лідерство в агросекторі ЄС та як зробити ривок уперед

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

За результатами першого туру найбільше голосів виборців отримали Володимир Зеленський та чинний президент Петро Порошенко. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати програмні обіцянки кандидатів на посаду президента України. Сьогодні розглядаємо обіцянку Петра Порошенка про те, щоб забезпечити лідерство України в аграрному секторі Європи.

Голова Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко підкреслив, що в цьому, безумовно, немає нічого поганого, проте все ж державі не варто вигадувати, в чому бути лідером.

«Не зовсім правильний підхід, коли окрему галузь хочуть зробити лідером в Європі, регіоні. Потрібно брати ті галузі, які вже є точками зростання, й просто їх стимулювати. Звичайно, в такому прагненні немає нічого поганого, інше питання, що це не може бути єдиною галуззю, на яку роблять ставку», – зазначив Дорошенко.

Нарівні з агросектором, який дійсно зростає, й тут не потрібно нічого вигадувати, потрібно створювати інші точки зростання, додав він.

«Може, варто подумати про IT-сектор, який у нас також активно розвивається, але який ми весь час намагаємося штормити. А ці фахівці просто беруть ноутбук і їдуть до іншої країни», – уточнив економіст.

За його словами, IT-сектор у нас зростає постійно. Відбувається постійне зростання доходів держбюджету саме з цього сектора, а це говорить про те, що тут є перспектива.

Нерідко говорять, що Україна втрачає промисловість. І тут важливо врахувати, за рахунок чого живуть економічно розвинені країни. Промисловість там уже відійшла на задній план. У низці країн вона існує лиише у високотехнологічних сферах, усе інше – технології.

«У США вже фактично право власності на технології. Вони навіть не розробляють, а просто викуповують технології, є правовласниками. Продають, грубо кажучи, інтелектуальну власність. Тому Україні важливо не зациклюватися лише на промисловості, агросекторі. Ми часто згадуємо, як добре було, коли розвивалася промисловість, але забуваємо, що світ пішов далеко вперед», – пояснив він.

Сільське господарство може бути одним із лідерів, адже якщо ми його приберемо зараз, нічого не залишиться, але потрібно пропонувати ще щось. Часто ті, хто апелює суто до промисловості, пов'язані з фінансово-промисловими групами, акцентував експерт.

«Але чому не розробляти технології, не виробляти тут високотехнологічну продукцію? Не просто промисловість експлуатувати для того, щоб виробляти низькодохідні речі. Наприклад, Україна все одно один із лідерів металопрокату. Це досить низькодохідний бізнес. Чому не робити те, що має високу додану вартість?», – наголосив він.

Перші кроки на посаді президента: що обіцяють зробити кандидатиЮлія Тимошенко обіцяє одразу сім перших кроків у разі обрання президентом, а Володимир Зеленський планує внести кілька законопроектів.

На його думку, потрібно експлуатувати й посилювати те, що є, оскільки не буде на що опиратися, але потрібно дивитися, за рахунок чого Україна може рухатися вперед. Тут те ж виробництво продуктів – далеко не найгірший бізнес. Коли ми говоримо про сільське господарство, це і є сировина.

«А вже готові продукти мають високу додану вартість. Наприклад, шоколад. Какао-боби вирощують у найбідніших країнах. А готовий швейцарський, бельгійський шоколад коштує десятки доларів за кілограм. Хто тут заробляє найбільше? Якщо ми будемо виробляти з нашої ж сировини готовий продукт, то й заробіток буде більшим», – пояснив фахівець.

Також, наприклад, мед, який вивозить Україна, коштує в 3-4 рази дешевше, ніж потім Литва, Польща або Туреччина купують, розфасовують, доводять до потрібної кондиції й продають.

«Хіба ми не можемо цього зробити й заробляти в 4 рази більше? Можемо, але поки до цього не готові. Тому поки потрібно перейти хоча б до більш високого ступеня обробки. Тоді і заробіток буде більшим, і зайнятість буде іншою», – резюмував Олексій Дорошенко.

«Слово і Діло» подивилось, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Що з приводу ринку землі обіцяли кандидати в президенти – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: