Державне управління і влада: що обіцяють Порошенко та Зеленський

Читать на русском

До другого туру президентських виборів, до якого вийшли Петро Порошенко та Володимир Зеленський, залишилося два тижні. «Слово і Діло» продовжує порівнювати передвиборчі програми двох кандидатів у президенти. Сьогодні розбираємось, яке в них бачення державного управління.

Чинний глава держави Петро Порошенко дав лише дві обіцянки, які належать до сфери державного управління: створити фонди для сприяння громадським ініціативам і продовжити децентралізацію. Відзначимо, що коли Порошенко балотувався вперше, чверть його обіцянок стосувалася держуправління (а також місцевого самоврядування). До речі, й провести децентралізацію Порошенко тоді обіцяв, але за п'ять років його терміну реформу завершити не встигли.

Володимир Зеленський, навпаки, не поскупився на такі обіцянки. Перш за все, кандидат у президенти обіцяє балотуватися лише на один термін. Крім того, він обіцяє відразу після обрання підготувати законопроекти «Про народовладдя» (лише народ України формуватиме основні завдання для влади через референдуми та інші форми прямої демократії), «Про імпічмент президента», «Про зняття недоторканності з президента України, народних депутатів і суддів» та «Про відкликання народного депутата України». У 2014 році багато політиків ішли на парламентські вибори зі схожими обіцянками, але ніхто їх досі не виконав. Питання вступу України до НАТО Зеленський хоче вирішити на всеукраїнському референдумі.

Також кандидат пообіцяв навести лад у парламенті: позбавляти депутатів мандата за прогули та кнопкодавство. Вибори до Верховної ради та місцевих рад Зеленський обіцяє проводити за відкритими списками (нагадаємо, що зараз до другого читання готується проект Виборчого кодексу, який передбачає цей механізм).

Ціла низка обіцянок є в програмі Зеленського щодо боротьби з корупцією: засуджений за корупцію отримає конфіскацію майна та довічну заборону обіймати державні посади, в підозрюваного в корупції не буде права вийти під заставу, а викривач корупції перебувати під захистом держави й навіть отримає матеріальну винагороду.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» разом з експертами розбирало програму Володимира Зеленського й з'ясувало, чи можливо виконати його обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: