Україна перейшла на літній час

Читать на русском
Україна в ніч на неділю, 31 березня, перейшла на літній час шляхом переведення стрілок годинника на одну годину вперед о 3 годині ночі.

Україна в ніч на неділю, 31 березня, перейшла на літній час шляхом переведення стрілок годинника на одну годину вперед о 3 годині ночі.

Це випливає з чинної постанови Кабінету міністрів України №509 від 13 травня 1996 року, пише «Слово і Діло».

«На території України такий порядок обчислення часу: час другого часового поясу (київський час) із переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3 годині на 1 годину вперед», - йдеться в документі.

Як повідомлялося, в ніч на 28 жовтня 2018 року Україна перейшла на зимовий час, перевівши стрілки годинника на одну годину назад.

Літній час використовується більш, ніж у сімдесяти країнах світу, в тому числі майже у всіх країнах ЄС, більша частина яких знаходиться в поясі UTC +1, менша - в UTC і UTC +2. Однак у серпні 2018 року Єврокомісія виступила з рекомендацією відмовитися від сезонної зміни часу в 2019 році, щоб держави-члени могли вирішити, чи відмовлятися від цього механізму. Такі рекомендації були ухвалені за результатами масового опитування серед громадян країн ЄС, за результатами якого 80% підтримали відмову від зимового часу. 26 березня депутати Європарламенту (ЄП) проголосували за припинення зміни часу в країнах ЄС навесні і восени, починаючи з 2021 року.

В Європі на «зимовий час» не переходять Ісландія, РФ і Білорусь. В Україні в 2011 році слідом за РФ також було ухвалено постанову про скасування переходу на зимовий час, проте пізніше воно було анульовано.

Раніше «Укрзалізниця» уточнила розклад руху поїздів через перехід країни на літній час.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: