Україна переходить на літній час

Читать на русском
Відзначимо, що годинник переводиться відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року № 509 «Про порядок обчислення часу на території України».

У ніч із 24 на 25 березня Україна переходить на літній час.

О 3:00 за київським часом стрілки годинника необхідно перевести на годину вперед, нагадує «Слово і Діло». Відповідно, на всіх годинниках після перекладу має показувати 4:00.

Відзначимо, що годинник переводиться відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року № 509 «Про порядок обчислення часу на території України».

Ідею переходу на літній час багато хто приписує американському політику Бенджаміну Франкліну. Нібито він в 1784 році, будучи американським посланником у Франції, анонімно опублікував лист із пропозицією, щоб парижани економили на свічках, використовуючи ранкове сонячне світло. Для цього, на його думку, потрібно було перевести годинник.

Однак, ідею Франкліна почали масово підтримувати і впроваджувати лише з 1916 року. Першою на літній час перейшла Німеччина, за нею пішла Великобританія і так далі. А ось мотивація так і не змінилася і залишилася колишньою досі - це дозволяє економити енергію.

Сьогодні на літній час переходять десятки країн світу, в тому числі всі європейські країни. Так, в північній півкулі літній час використовується майже повсюдно в США, Канаді, Мексиці (крім ряду штатів і провінцій, наприклад, Саскачеван в Канаді), повністю в усіх країнах Європи, крім Ісландії, Росії та Білорусії, а також на Кубі, в Марокко, Ірані, Сирії, Йорданії, Лівані, Ізраїлі, Палестині. У південній півкулі літній час використовується в Австралії (в ряді штатів), Новій Зеландії, Чилі, Бразилії (в ряді штатів), Парагваї.

Відмовилися від використання літнього часу Японія, Китай, Індія, Сінгапур і ряд інших країн, а також деякі колишні союзні республіки СРСР.

Варто відзначити, що Україна також хотіла припинити практику переведення стрілок годинника. Це повинно було статися в 2012 році. Однак парламентарії не змогли узгодити, в якому ж часовому поясі краще залишитися Україні: одні говорили, що час має залишитися річним, інші - що зимовим, тому не знайшли кращого рішення, крім як залишити все як є.

Примітно, що в лютому минулого року європейський парламент також закликав Єврокомісію виступити з пропозицією про скасування переходу на літній і зимовий час, але там це питання також до сих пір не вирішено, як і в Україні.

Раніше «Укрзалізниця» попередила пасажирів про перехід на літній час.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: