Відсутність страху смерті та місце жінки в суспільстві: піар-теми тижня кандидатів у президенти

Читать на русском
Юлія Литвиненко не боїться смерті, Олег Ляшко обурений через соціологічні опитування, а Валентин Наливайченко обіцяє жінкам гідне місце в суспільстві.
Слово і Діло

До президентських виборів в Україні залишилося два тижні. Тепер у списку 39 кандидатів: крім Андрія Садового, Дмитра Гнапа, Євгенія Мураєва та Сергія Кривоноса (який уже став заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони), від участі в президентських перегонах відмовився Дмитро Добродомов. Він також зняв свою кандидатуру на користь Анатолія Гриценка. На чому піарилися залишилися претенденти – в матеріалі «Слова і Діла».

Кандидат у президенти, який не боїться смерті, – Юлія Литвиненко. Таке зізнання вона зробила під час одного з телеінтерв'ю: «Я не боюся поїхати на фронт. У мене немає страху смерті. Можливо тому, що я віруюча людина, й знаю, що смертю життя не закінчується».

Ще одна забавна заява тижня від Іллі Киви, який, як відомо, є затятим противником одностатевих шлюбів (а також легалізації наркотиків). «Я людина глибокої моралі, віруючий із християнськими цінностями, і для мене подібна популізація й гомодиктатура неприйнятні. Я вважаю, в своїх ліжках, ви, хлопці, можете робити все що завгодно, тільки не вивалюйте мені це на вулицю. У мене на цій вулиці діти ходять», – сказав Кива. На його думку, питання легалізації легких наркотиків і проведення ЛГБТ-парадів – це «стратегія знищення нашої нації й держави».

Фаворити передвиборчих перегонів: як змінювалися ставки на Порошенка, Тимошенко та ЗеленськогоСтавки на того, хто переможе в президентських перегонах, в Україні роблять уже давно. Ми подивились, як змінювалися коефіцієнти Зеленського, Порошенка та Тимошенко протягом місяця.

Геннадій Балашов у своєрідній манері підтримав Володимира Зеленського. Він заявив, що хоч і не голосуватиме за Зеленського (це «вище його інтелектуального світогляду»), але вітає його можливу перемогу, оскільки це буде провал чинного президента Петра Порошенка.

Нові результати соціологічного опитування групи «Рейтинг» дуже не сподобалися Олегу Ляшку: там у нього низький рейтинг підтримки й високий рівень недовіри з боку українців – більший, ніж у Петра Порошенка та Юлії Тимошенко. Але лідер Радикальної партії знайшов вихід: Ляшко вважає, що за таку «брехню» соціологів потрібно саджати до в'язниці, й пообіцяв запровадити кримінальну відповідальність за фальшиві соціологічні дослідження.

Юлія Тимошенко вже відмовилася від ідеї оголосити імпічмент президенту Петру Порошенку: «Ми вимагали негайного імпічменту президента, але зрозуміли, що сьогодні такої волі ані в парламенті, ані в Генеральній прокуратурі, ані у Верховному суді немає, тому що більшість у парламенті – це подільники». Тепер же народний депутат закликає Порошенка зняти свою кандидатуру з виборів (це в принципі вже неможливо, знятися можна було до 7 березня), зняти із себе імунітет і «відповідати перед законом». В іншому разі, за словами Тимошенко, його до відповідальності притягне новий президент.

Юрій Бойко побував на відкритті Всеукраїнського ветеранського аматорського турніру з хокею 50+. Там він розповів, як раніше й сам катався на ковзанах і наскільки підтримка масового спорту важлива для суспільства. Опозиціонер також згадав про закриття дитячо-юнацьких спортивних шкіл. «Ми це обов'язково змінимо, відкриємо нові дитячо-юнацькі спортивні школи й надамо людям можливість займатися тими видами спорту, які їм цікаві», – пообіцяв Бойко, хоча такі запевнення найчастіше дають кандидати у народні депутати за мажоритарними округами, а не кандидати в президенти.

Програми Порошенка, Тимошенко та Зеленського: що мають спільного та чим відрізняютьсяМи розбиралися, які передвиборчі обіцянки фаворити президентських перегонів зафіксували в своїх програмах.

Валентина Наливайченка, мабуть, дратує засилля політичної реклами. Лідер руху «Справедливість» запропонував законодавчо обмежити суму коштів, які кандидат чи політична сила можуть витратити на рекламу. «Тоді всі учасники гонки будуть у рівних умовах», – вважає він. Крім цього, на «хвилі» 8 березня Наливайченко заявив, що жінки мають зайняти «гідне місце» в українському суспільстві. «У нас досі існує стереотип про «жіночі» та «чоловічі» професії, а іноді, на жаль, і посади. Досі стикаємося з фактами дискримінації жінок в армії або за місцем роботи. Цю ситуацію необхідно докорінно змінювати. Використовуючи досвід європейських країн, гарантувати рівні можливості самореалізації для жінок і для чоловіків», – пообіцяв політик.

«Слово і Діло» раніше з'ясувало, що монетизація субсидій була закладена в законі, який Верховна рада підтримала ще в 2017 році. Тим не менш деякі політики продовжують вважати це підкупом виборців. Зокрема, Сергій Каплін, який зареєстрував у парламенті постанову з вимогою запровадити мораторій на монетизацію й узагалі переосмислити цей процес. «Монетизація сьогодні – однозначно, підкуп виборця, причому виконаний безглуздо й хаотично», – вважає кандидат, який, до речі, обіцяє знизити ціни на газ у чотири рази.

Відзначимо, що протягом тижня ми збирали заяви не лише вищезазначених кандидатів у президенти. Наша увага спрямована на 39 політиків, які претендують на роль глави держави. Однак заяви інших цього тижня не були настільки цікавими, щоб включити їх до огляду.

Читайте в нашому матеріалі, на чому піарилися можливі кандидати в президенти минулого тижня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: