«Підкуп виборців» монетизованими субсидіями Рада підтримала ще в 2017 році

Читать на русском

В Україні з 1 січня запрацювала система монетизації субсидій – державну допомогу для оплати житлово-комунальних послуг виплачуватимуть громадянам у грошовій формі. З початку року субсидії виплачували за безготівковим розрахунком, а з березня українці зможуть отримувати їх «живими грошима».

Як заявив президент України Петро Порошенко, середні виплати монетизованої субсидії становлять 1,5 тисячі гривень. «І після того, як отримувач субсидії розрахується за спожиті послуги, готівкові кошти залишаються в його розпорядженні», – додав глава держави.

Суперники Порошенка в президентських перегонах уже звинуватили його в підкупі виборців. Так, лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що рішення про монетизацію субсидій – «ще одна технологія масового підкупу виборців чинною владою». За її словами, напередодні виборів ці гроші роздадуть українцям, а потім заберуть за допомогою підвищення тарифів. Лідер «Самопомочі» Андрій Садовий назвав це «подачкою»: «Безумовно, ці речі потрібно робити, але якщо це роблять лише перед виборами, то ця технологія білими нитками шита».

Насправді, запуск механізму монетизації субсидій був закладений ще в законі «Про житлово-комунальні послуги», який парламент схвалив у листопаді 2017 року. У частині третій статті 11 закону прописано: «Передбачені законодавством пільги та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг виплачуються споживачу в грошовій формі в порядку, встановленому Кабінетом міністрів України (частина третя статті 11 вводиться в дію з 1 січня 2019 року)».

Цей закон підтримали 262 народних депутати, проти не висловився ніхто, 20 осіб утрималися. Свої голоси дали всі фракції, крім «Батьківщини». З «Блоку Петра Порошенка» закон про ЖКГ підтримали 106 депутатів, із «Народного фронту» – 59, «Опозиційного блоку» – 31, «Відродження» – 13, «Самопомочі» – 20, Радикальної партії – 12, «Волі народу» – 7. Крім того, «за» проголосували 14 позафракційних депутатів. А ось із «Батьківщини» жодного голосу «за» не було: члени фракції або були відсутні, або утрималися.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, міністр соціальної політики Андрій Рева відзвітував про успішне проходження першого етапу монетизації субсидій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: