Президентські вибори: чи шкодять однофамільці в бюлетені

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Прізвища до бюлетенів вносяться в алфавітному порядку. Теоретично, хтось може сплутати, але вказується повне ім’я, партія чи кандидат-самовисуванець. У цій ситуації взагалі сплутати важко, адже це чоловік і жінка.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Воля, оцінюючи інцидент зі спробою підкупу кандидата в президенти України Юрія Тимошенка задля відмови балотуватися.

«Навіть якщо два однакових прізвища розташовані поряд у бюлетені, вказується ім’я повністю. Якщо б це були двоє чоловіків, то дійсно була би більша ймовірність сплутати. Наразі ж це чоловік та жінка. Крім того, якби опонента з таким же прізвищем також розкручували в медійному плані, щоб була реклама, впізнаваність серед населення, причому на високому рівні – телевізійні ефіри, зовнішня реклама на вулицях, тоді, можливо, він відтягував би голоси», – зазначив Воля.

Відсоток введення в оману таким чином незначний. Навряд чи технологія «двійників» здатна завдати серйозної шкоди, додав він.

«Щодо Юлії Тимошенко, то вона вже не просто кандидат у президенти, а певний бренд. Вона має базовий електорат, який добре її знає й завжди підтримує на виборах», – уточнив експерт.

Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки приховує Юлія ТимошенкоЛідерка «Батьківщини» провалила зобов’язання визнати Росію країною-агресором, ухвалити законопроекти про прозорість фінансування партій та підтримку бійців АТО.

«Ба більше, часто в суспільстві, коли запитують, за кого голосуєш, то можна почути у відповідь щось на кшталт: «та за Юлю буду», тобто навіть не прив’язуються до прізвища», – підкреслив він.

За його словами, сама по собі технологія з однаковим прізвищем у бюлетені не працює.

«Така технологія, як правило, відтягує менш ніж відсоток», – наголосив політолог.

Більшої шкоди під час волевиявлення може завдати розмір бюлетеня, який є рекордно довгим, пояснив він.

«Від такого довгого бюлетеня шкоди може виявитися набагато більше, ніж від двійника. Не виключено, що будуть і ті, хто просто не захоче йти на дільницю, коли дізнається, що буде метровий список. Є люди, які не дуже обізнані в політиці, але хочуть проголосувати. І це полотно доведеться вичитувати людям похилого віку. Навіть молодь витратить більше часу, не кажучи про людей похилого віку», – резюмував Володимир Воля.

Як відомо, 6 березня генпрокурор Юрій Луценко заявив про затримання правоохоронцями двох осіб, які намагалися вручити долари США в еквіваленті 5 млн грн Юрію Тимошенку за відмову балотуватися в президенти.

Більше про те, які обіцянки приховує лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко, – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: