Які шанси мають націоналісти на майбутніх виборах?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

На сьогодні соціологія показує, що значної підтримки націоналістичні сили не мають.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Ігор Петренко, оцінюючи шанси націоналістів на виборах.

«Велику частину електорату націоналістів перетягують до себе Порошенко та його політична сила. Вони також узяли багато націоналістичних ідей собі на озброєння. А оскільки вони більш-менш радикально налаштовані, то це знаходить відгук у частини населення, яка також за націоналізм, але не такий радикальний, як демонструють націоналісти, зокрема застосування фізичної сили, сльозогінного газу тощо», – зазначив Петренко.

За його словами, на сьогодні, навіть якщо сумарно взяти всі рейтинги націоналістів, то вони не здолають 5-відсотковий бар’єр. Однак важливо пам’ятати, що поки не всі націоналісти об’єдналися.

Узагалі, електоральна ніша націоналістів в Україні дуже вузька, додав він.

«Незважаючи на події, що відбуваються в країні, електоральна ніша націоналістів дуже маленька – десь близько 10%. А оскільки на цьому полі дуже багато гравців, кожен з яких відтягує собі якусь частину, та ще й з урахуванням того, що на це електоральне поле зайшов президент, шанси націоналістів вкрай низькі», – пояснив політолог.

Націоналісти, безумовно, ставлять собі мету пройти до парламенту, але слід розуміти при цьому, що вони вміло чи не дуже орієнтовані на використання вулиці, підкреслив він.

«Тобто націоналісти орієнтується на використання вулиці як позапарламентського інструменту впливу на ухвалення рішень», – резюмував Ігор Петренко.

Нагадаємо, 3 липня 2018 року народний депутат України Андрій Білецький заявив, що націоналісти точно висуватимуть єдиного кандидата в президенти України.

«Слово і Діло» пропонує визначити, чи знаєте ви обіцянки тих, хто збирається йти в президенти.

Топ-20 політиків, яких українці обрали б президентом протягом останніх двох років, – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: