Коболєв назвав ринкову ціну на газ

Читать на русском
Ще десять днів тому глава Нафтогазу заявляв про неможливість знизити ціни на газ, а тепер каже про можливість зробити це.

З квітня ціни на газ в Україні будуть вищими, ніж на європейському ринку.

Як пише «Слово і Діло», про це в четвер, 14 березня, заявив глава Нафтогазу Андрій Коболєв у Facebook.

Ціна на газ для населення зросла, незважаючи на обіцянку ГройсманаВолодимир Гройсман двічі обіцяв, що ціна на газ для населення не зросте. Але з листопада минулого року її підвищили на 23,5 відсотки.

Він повідомив, що ціна на європейському ринку за останні місяці знизилася настільки, що з квітня українські газові трейдери, ймовірно, будуть пропонувати газ за ціною нижчою, ніж поточна ціна, встановлена ​​для населення в постанові про ПСО.

З урахуванням ПДВ і витрат на транспортування і поставку ціна виходить на рівні, приблизно, 8380 грн/тис. кубометрів, а населення платить по 8550 грн, додав він.

«Ми впевнені, що побутові споживачі повинні отримати можливість вільно вибирати постачальника з урахуванням кращої ціни, надійності і сервісу», - написав Коболєв.

Глава Нафтогазу запропонував Кабінету Міністрів скасувати режим ПСО і відкрити ринок газу для населення.

Він зазначив, що завдяки реформі ринку газу десятки компаній вільно купують газ на європейському ринку і поставляють його українським комерційним споживачам. Але приватні споживачі купують газ за фіксованою ціною, яку визначає уряд.

Раніше лист Коболєва прем'єр-міністру Володимиру Гройсману з подібною пропозицією опублікували ЗМІ.

А буквально десять днів тому Коболєв заявляв, що уряд не зможе знизити ціну на газ для населення, оскільки ринкова вартість газу - одна з головних умов співпраці України з МВФ.

Відзначимо, в листопаді минулого року імпортний газ подорожчав до рекордних 323 доларів за тисячу кубометрів, після цього ціни почали знижуватися, і в лютому Україна вже закуповувала газ по 291 долару за тисячу кубометрів.

Як відомо, згідно з вимогами МВФ, Україна повинна підвищити вартість газу ще на 40% протягом року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: