У МВФ прокоментували ціни на газ в Україні

Читать на русском
Люнгман додав, що зменшення розриву між ціною на газ для домогосподарств і ціною на газ для промисловості зменшило можливість для корупції.

Контроль за цінами є неефективним з точки зору забезпечення соціального захисту.

Про це сказав постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман в інтерв'ю виданню Finclub, опублікованому у вівторок, 12 лютого, передає «Слово і Діло».

Норми споживання газу: що варто знати споживачамУряд України на засіданні в середу, 30 січня, вирішив повернути газову норму 3,3 кубометра на людину для споживачів без лічильників.

Також Люнгман зазначив, що контроль за цінами призводить до надмірного споживання і корупції. За його словами, найоптимальніший підхід - надати право ринкам визначати ціну, а потім надавати чітко сфокусовані субсидії тим, хто в них найбільше потребує.

«За останні п'ять років Україна здійснила вражаючий прогрес у тому, що вона відходить від урядового контролю за цінами на газ для домогосподарств і замість цього забезпечує ті домогосподарства, яким це потрібно, субсидіями із бюджету. В результаті багаті домогосподарства платять істотну частку вартості енергоносіїв, які вони споживають. А додаткові надходження до бюджету забезпечують ресурс, який використовується для надання допомоги менш забезпеченим домогосподарствам, які не можуть повністю сплатити ціну на енергоносії. Система субсидій була значно розширена, і вона забезпечує систему соціального захисту для значної частини менш заможних домогосподарств», - сказав він.

Люнгман додав, що зменшення розриву між ціною на газ для домогосподарств і ціною на газ для промисловості зменшило можливість для корупції.

Раніше МВФ повідомив про мету співпраці з Україною.

Також нагадаємо, МВФ погіршив прогноз зростання світового ВВП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: