Чи реально знизити ціни на газ для українців та за яких умов?

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Нічого не буває дешевого чи безкоштовного, за що хтось би не заплатив. Хтось обіцяє вдвічі знизити, хтось – учетверо, хтось – ще більше, але все це маячня.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи ймовірність зниження цін на газ для населення.

«Маємо приклад Венесуели. Країна вже навіть не на межі фінансового та економічного краху, а в цьому стані. Туркменістан тримається, але від газового економізму перейшов до газового капіталізму. Починає брати гроші за газ, який був практично безкоштовним тривалий час. Україна не є газовим клондайком. У нас є власний видобуток, але це зовсім не означає, що ми маємо його за безцінь отримувати. Ми за це вже заплатили», – зазначив Гончар.

Виборець хоче почути те, що хоче, тому є ті, хто апелює до зниження цін, до того, що може бути дешевий газ, але це обман виборців, додав він.

Електорат здебільшого схильний голосувати за тих, хто може надати преференцію, явно чи приховано. Починаючи з гречки, закінчуючи дешевим тарифом. На жаль, такі реалії.

Експерт констатував, що на сьогодні в Україні квазіринкові тарифи. Повністю конкурентного ринку газу в Україні ще не створили, ми лише на цьому шляху.

На його думку, це займе кілька років. Не буде так, що монопольний ринок миттєво стане конкурентним.

«Чому тарифи на газ квазіринкові? Тому що здійснюється прив'язка до паритету імпортної ціни на газ. Ціна газу на європейському ринку змінюється. Відповідно, змінюється тариф. Але наші ціни на газ усе одно нижчі, ніж європейські на внутрішніх ринках країн ЄС. У нас тариф навіть нижчий, ніж у сусідній Молдові, яка також бідна країна, як і ми», –пояснив він.

«Ми ж не дивуємося підвищенню, а потім зниженню цін на АЗС. Вже звикли, що є прив’язка ціни пального до коливань ціни на нафту на європейському ринку. Так, це викликає невдоволення, але до цього вже звикли. Донедавна бензин А-95 ще був на позначці 35 грн/л, зараз – 30 грн/л. Ми звикли до цих коливань», – підкреслив Гончар.

Він акцентував, що щодо газу таких коливань іще немає, є лише вихідна тенденція. Хоча на європейському ринку ці коливання мають місце, тобто газ то зростає, то знижується в ціні.

За мірою того, як у нас запроваджуватиметься конкурентний ринок газу, також будуть коливання – ціна на газ зростатиме взимку, а у весняно-літній період – знизиться, уточнив енергетик.

«Чому відбувається боротьба між облгазами Фірташа та «Нафтогазом»? НАК хоче вийти на кінцевого споживача газу, заблокованого облгазами Фірташа, які практично домінують на ринку газових дистрибуцій. Коли цей спротив облгазів буде подоланий, а НАК зможе вийти на кінцевого споживача, конкретно домогосподарства, то він зможе запропонувати нижчу ціну на газ. Тоді тенденція зростання тарифів зміниться зниженням тарифів на газ», – наголосив він.

За його словами, схожа ситуація буде в електроенергетиці. Якщо «Енергоатом» із 1 липня 2019 року вийде на ринок чи на трейдерську компанію, кінцевого споживача, то в ДТЕК Ахметова більше не буде змоги заганяти ціни на електроенергію вгору.

Наразі Україна в перехідному періоді, протягом найближчих років ситуація має змінитися, тому нинішні заяви про зниження цін на газ – суто політика та прояв популізму в бідній країні, в тому числі енергетично. Мета – отримати владу, а потім можна сказати виборцю, що ціни на газ, звичайно, знизимо, але вже за мірою того, як дозволятимуть економічні умови.

«Ні, можна, звісно, піти іншим шляхом. Відмовитися від співпраці з кредиторами, тоді можна й нульову ціну на газ встановити, але зворотній бік – фінансова катастрофа. Чи зрадіє хтось, коли буде дешевий чи безкоштовний газ, але буде 40 грн/дол? Тому просто так взяти й знизити ціни на газ, не вказавши наслідків, – це маніпуляція свідомістю виборця. І цей популізм є скрізь. Наприклад, так перемагав Орбан», – резюмував Михайло Гончар.

Відзначимо, Юлія Тимошенко запевнила, що після обрання її президентом України ціна на газ для населення буде мінімум удвічі меншою, ніж сьогодні.

Також кандидат у президенти Сергій Каплін обіцяє знизити ціни в чотири рази.

Своєю чергою президент Петро Порошенко розкритикував такі популістські обіцянки.

Як зростуть тарифи до 2021 року – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: