Як нардепи-кандидати в президенти голосували за законопроекти щодо переселенців та Донбасу

Читать на русском

Кандидатів у президенти, які сьогодні є народними депутатами, простіше оцінювати за їхніми діями на нинішній посаді. «Слово і Діло» протягом усієї роботи ВРУ поточного скликання стежило за тим, як голосували народні обранці за ті чи інші закони та які ініціативи вносили самі. Виносимо результат на «табло». Сьогодні пропонуємо подивитись, як кандидати в президенти голосували в парламенті за законопроекти, спрямовані на посилення соціальних гарантій для переселенців та здійснення державної політики щодо Донбасу.

Протягом восьмої сесії Верховна рада ухвалила 27 законопроектів, що стосуються переселенців та Донбасу. Зокрема, депутати ратифікували фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком (проект «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України»). Передбачається, що банк виділить 200 млн євро кредиту для відбудови постраждалих від війни частин східної України у період із березня до початку вересня 2014 року. Кошти також будуть спрямовані на підтримку інфраструктури Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей, до яких виїхало багато переселенців.

Серед інших документів нардепи ухвалили важливі законопроекти щодо перерозподілу видатків місцевих бюджетів тимчасово окупованих територій для розвитку соціальної інфраструктури та ремонту доріг, а також про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Жоден із 16 чинних нардепів, які є кандидатами в президенти, не проголосував за всі законодавчі ініціативи щодо Донбасу та переселенців. Найчастіше кнопку «за» тиснув Дерев’янко, який підтримав 22 законопроекти (81%), хоча тричі був проти. Також він долучився до розробки 4 законопроектів на цю тему.

Юрій Тимошенко підтримав 74% законопроектів і був причетним до розробки 3 ініціатив, а Олег Ляшко голосував за 67% документів і долучився до розробки 8.

Найбільше законопроектів написали Вілкул і Тарута (по 10 кожен), при цьому голосували вони не так активно. Вілкул підтримав 9 законопроектів, не голосував 14 разів, був проти одного документу й пропустив 3 голосування. Тарута був за 6 законопроектів, не голосував – 12, був відсутній – 9.

Лише по 4 законопроекти (15%) щодо Донбасу та переселенців підтримали Юлія Тимошенко та Віталій Купрій. Лідерка «Батьківщини» була відсутня під час голосування 20 законопроектів, за 2 – не голосувала й одного разу була проти. Хоча вона долучилася до написання 7 законодавчих ініціатив на цю тему.

Нагадаємо, раніше ми писали, як нардепи-кандидати в президенти голосували за законопроекти щодо Нацполіції.

Також ми подивились, як вони голосували за антикорупційні законопроекти.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: