Що обіцяють кандидати в президенти щодо пенсій та пенсійної реформи

Читать на русском

Якою буде наша країна з новим (або не зовсім новим) президентом? Це питання турбує кожного українця. Всі обіцянки з передвиборчих програм кандидатів, у яких вони виклали своє бачення майбутнього України, можна прочитати в нашому розділі «Вибори-2019». А для всіх, хто хотів би порівняти погляди претендентів на суспільно важливі теми, ми пропонуємо тематичні розбори. Сьогодні йтиметься про те, як кандидати бачать пенсійну реформу та що пропонують з приводу пенсійних виплат.

Пенсіонери в Україні завжди цікавили політиків як найактивніший електорат. Мем минулих виборів «Врятуй Україну, заховай бабусин паспорт» ожив і активізувався в соцмережах під час нинішніх президентських перегонів. І не дивно, адже в країні 11,5 млн пенсіонерів (за даними Пенсійного фонду), які, на відміну від молоді, не лише справно ходять на виборчі дільниці, а й енергійно беруть участь в агітації за свого фаворита.

Тому багато кандидатів у президенти в своїх програмах давали обіцянки, орієнтуючись на настрої пенсіонерів. Передвиборчі запевнення про підвищення пенсій полилися, як із рогу достатку.

Якщо Наливайченко запевнив, що забезпечить зростання пенсій, Бондар зібрався це зробити поетапно, а Юрій Тимошенко обіцяв зростання мінімальної пенсії, то Каплін чітко задекларував у програмі, що в 2019 році забезпечить збільшення мінімальної пенсії до 5 тис. грн.

Підвищити пенсії до економічно обґрунтованого рівня з урахуванням трудового вкладу та кваліфікації обіцяв Гриценко. Гідні пенсії, не нижче 40% від середньої заробітної плати в країні, має намір запровадити Вілкул.

Тарута запевнив, що в Україні буде щорічне підвищення пенсії та соціальної допомоги відповідно до підвищення цін, а середній розмір пенсій буде не менш ніж 10 тис. грн. Балашов взявся забезпечити багатомільйонну армію пенсіонерів виплатами в розмірі 200-500 доларів.

До 300 євро обіцяє підняти пенсії за три роки Олександр Шевченко. Його однофамілець скромніший у своїх обіцянках – він має намір просто підвищити розмір пенсійних виплат.

Ляшко пообіцяв перерахунок пенсій колишнім колгоспникам, Богословська – зробити мінімальну пенсію на рівні прожиткового мінімуму, а Юлія Тимошенко запевнила, що буде щорічно індексувати пенсійні заощадження й нараховувати на них відсотки за депозитами.

Передвиборчих обіцянок для пенсіонерів так багато, що запевнення, які стосуються пенсійної реформи, ми винесли на окрему інфографіку.

Провести пенсійну реформу збираються 14 кандидатів у президенти. Юлія Тимошенко обіцяє запровадити персоніфіковану пенсійну систему. При цьому вона хоче скасувати порядок, який позбавляє пенсій працюючих пенсіонерів. Лідерка «Батьківщини» має намір замість ЄСВ запровадити персоніфіковану пенсійну систему з приватними накопичувальними рахунками для кожного громадянина під держгарантії.

Бойко обіцяв відновити пільговий 25-річний стаж для працівників окремих професій, повернути мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію – 15 років і забезпечити законодавчий перегляд нинішньої пенсійної реформи.

Ліквідувати державний Пенсійний фонд збирається Володимир Петров. Замість цієї структури він обіцяє створити прискорену програму розвитку недержавних пенсійних фондів, у тому числі іноземних.

Перейти на накопичувальну систему пенсійного забезпечення обіцяють Носенко, Купрій, Дерев’янко та Зеленський.

Нагадаємо, ми писали, що обіцяють кандидати в президенти з приводу закону про імпічмент.

Також ми подивилися, що в своїх програмах обіцяють кандидати в президенти про тарифи на послуги ЖКГ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: