Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає Насіров

Читать на русском
Колишній голова Фіскальної служби Роман Насіров хоче стати президентом. Розбираємось, які обіцянки він не виконав.
Слово і Діло

До президентських виборів в Україні залишається дедалі менше часу, а питання все ті ж: кому вірити, за кого голосувати. Самі кандидати з кожного доступного їм майданчика розповідають про свої успіхи й намагаються очорнити суперників. При цьому багато претендентів уже не перший рік у політиці, в них накопичилася солідна база обіцянок, у тому числі провалених, але вони вважають за краще про це не згадувати. «Слово і Діло» нагадає про невиконані зобов'язання кандидатів у президенти (тих, хто раніше вже був у владі), а також розбереться, що вони обіцяють зробити в разі перемоги. Раніше ми писали, зокрема, про Сергія Капліна та Анатолія Гриценка, сьогодні в центрі уваги Роман Насіров.

Мабуть, найяскравіша провалена обіцянка Насірова на посаді голови Державної фіскальної служби – перемогти контрабанду на Одеській митниці протягом 100 днів. «Ми ставимо перед собою чіткий план протягом 100 днів перемогти контрабанду на митниці. Для України це форпост. Якщо існує контрабанда в Одесі, це позначається на економіці, на можливості рівних умов для чесної конкуренції. Такі ж прояви є й на західному кордоні. Ми будемо виводити сервіс на новий рівень. Вже до кінця цього року ми прагнемо створити нові умови для митного оформлення вантажів у Одеському регіоні», – наївно пообіцяв Насіров у липні 2015 року.

Кандидат у президенти Насіров заробив шість гривень у 2017 роціРоман Насіров за 2017 рік заробив лише шість гривень. У декларації він вказав килим, колекцію вин і тренажери.

Ці 100 днів спливали на початку листопада 2015-го, до цього часу вже багато експертів пояснили, що успішна боротьба з нелегальними товарами на окремо взятій митниці неможлива без системного підходу в межах усієї країни. «Доки в Україні існуватиме система квотування експорту та імпорту, доти буде контрабанда. Квотування завезення нафти, квотування вивозу зерна, газу – на цих речах робиться основна контрабанда. Системна контрабанда робиться на ліцензіях і квотах. На рівні митниці це питання не вирішиться, навіть якщо голова Одеської області дійсно має серйозні наміри», – говорив, зокрема, економіст Юрій Буздуган.

Насіров був відсторонений від посади голови ДФС у березні 2017 року, а звільнений – у січні 2018-го. Але боротьба з контрабандою на Одеській митниці вийшла далеко за межі ста днів і триває досі. Буквально на початку цього року Державне бюро розслідувань викрило там канал контрабанди зброї.

Не виконав Насіров обіцянку про те, що формування нової структури Фіскальної служби в межах загальної реформи завершиться в березні 2016 року. У березні він розповів, що планує до кінця місяця завершити переклад та скорочення більшої частини працівників відомства (в результаті в складі ДФС має залишитися понад 41 тисяча працівників). У квітні Кабінет міністрів схвалив законопроекти, які мають забезпечити реалізацію рекомендацій Міжнародного валютного фонду щодо реформи Фіскальної служби. Реформа передбачає, зокрема, створення єдиного територіального органу ДФС на рівні регіону, що дозволить оптимізувати територіальні органи й скоротити чисельність працівників. Тобто реформа в березні не завершилася, ба більше, триває й досі. Наприклад, наприкінці минулого року уряд схвалив постанову про поділ відомства на Державну податкову та Державну митну служби.

Крім того, Насірову не вдалося до кінця 2015 року замінити паперові ліцензії електронними. Зміни щодо ліцензування господарської діяльності в електронному вигляді набули чинності лише з 1 січня 2017 року.

У лютому 2016 року голова Фіскальної служби пообіцяв ініціювати підписання меморандумів про співпрацю з підприємствами окремих галузей, які, своєю чергою, сприятимуть відмові від застосування бізнесом тіньових схем: для протидії конвертаційним центрам, «податковим ямам» та іншим схемам ухилення від сплати податків. Але за півроку такі меморандуми підписані не були, тож і ця обіцянка Насірова не виконана.

У своїй передвиборчій програмі як кандидат у президенти Насіров обіцяє податкову реформу, приватизацію державних підприємств, ліквідацію корупції, безкоштовну медицину, гарантовані робочі місця та нову Конституцію.

Нагадаємо, про всіх кандидатів та їхні програми можна почитати в розділі «Вибори-2019». Там же можна ознайомитися з їхніми деклараціями в зручному форматі інфографіки.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: