В ООН заявили про посилення тиску на активістів в Україні

Читать на русском
Управління Верховного комісара ООН ыз прав людини за останній рік зафіксувало тенденцію до збільшення кількості нападів і погроз, спрямованих на представників громадянського суспільства.

Управління Верховного комісара ООН ыз прав людини за останній рік зафіксувало тенденцію до збільшення кількості нападів і погроз, спрямованих на представників громадянського суспільства.

Про це йдеться в спеціальній доповіді, присвяченій ситуації в Україні напередодні президентських і парламентських виборів, передає «Слово і Діло» з посиланням на DW.

Дослідження проводилося з початку 2018 до 15 лютого 2019 року, в ньому зафіксовано 164 порушення на підконтрольних українському уряду територіях. У доповіді, зокрема, згадуються вбивство радника херсонського міського голови Катерини Гандзюк і напад на журналістів NewsOne та адвокатів журналіста Василя Муравицького.

«Ці напади створили атмосферу залякування, що впливає на здатність і готовність людей відкрито обговорювати суспільно важливі питання, в першу чергу - висловлювати свою незгоду з політикою або побоювання щодо політики», - йдеться в доповіді.

В ООН відзначають, що принаймні в 34 задокументованих інцидентах правопорушники безпосередньо були пов'язані з крайніми правими групами або відносяться до них, велика частина таких нападів не розслідується, а нерідко правоохоронці й самі вдаються до утисків, як, наприклад, у справі з доступом до персональних даних журналісток Христини Бердинських та Наталії Седлецької.

У той же час в іншому звіті, також опублікованому УВКПЛ 12 березня, відзначається, що відповідальність за більшість випадків порушень прав людини за останні три місяці лежить на керівництві непідконтрольних Україні районів Донбасу та російській владі Криму.

Незважаючи на обмежений доступ до «республіки» і неможливість роботи в Криму, Моніторингова місія з прав людини зафіксувала на цих територіях 189 порушень за листопад - лютий.

У УВКПЛ закликали український уряд захистити простір для вираження громадянської позиції напередодні виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: