Розтрата 55 млн грн: суд заарештував колишнього директора «Спецтехноекспорту»

Читать на русском
Столичний райсуд взяв під варту і четвертого підозрюваного в справі розтрати коштів державного підприємства.
Павло Барбул

Суд взяв під варту колишнього директора державного підприємства «Спецтехноекспорт» Павла Барбула, якого детективи Національного антикорупційного бюро підозрюють у причетності до розтрати понад 55 мільйонів гривень.

Таке рішення ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Максим Вишняк пізно ввечері 6 березня, повідомляє журналіст «Слова і Діла».

Прокурор п'ятого відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Вадим Сидоренко просив суд взяти Барбула під варту із заставою в 55 млн грн. Однак суддя Вишняк задовольнив клопотання частково й обрав меншу заставу – 1,92 млн грн.

Так, екс-директор «Спецтехноекспорту» Барбул став четвертим підозрюваним, якому обрали запобіжний захід у вказаному провадженні. Раніше суд взяв під варту чинного керівника «Спецтехноекспорту» Владислава Бельбаса і колишнього начальника департаменту контракту №1 держпідприємства Дениса Опанасенка. Водночас екс-заступника директора «Спецтехноекспорту» Володимира Муцинова суд відправив під цілодобовий домашній арешт.

Крім згаданих осіб, суд розпочав розглядати клопотання про обрання запобіжного заходу колишньому начальнику профільного відділу Департаменту контракту №1 «Спецтехноекспорту» Тимофію Романюку. Однак слідчий суддя Сергій Агафонов пішов у нарадчу кімнату до ранку.

Нагадаємо, що за версією слідства, у 2009 році за ініціативи керівництва «Спецтехноекспорту» уклало з іноземною компанією Global Marketing SPLTD угоду з супроводу одного з зовнішньо-економічних контрактів. За цим контрактом «Спецтехноекспорт» мав поставити військову продукцію, вироблену держпідприємством «Завод 410 ЦА» для Міністерства оборони Індії (Штабу Військово-повітряних сил). Посередництво нерезидента мало забезпечити укладання та подальше виконання зовнішньо-економічного контракту, за що «Спецтехноекспорт» заплатило $2,22 млн. Натомість детективи НАБУ встановили, що Global Marketing SPLTD заявлені послуги не надавав, хоча між «Спецтехноекспортом» та іноземною фірмою були підписані акти про виконання робіт. На основі зазначених актів «Спецтехноекспорт» перерахував $2,2 млн на рахунок Global Marketing SPLTD у банку Noor Islamic Bank в ОАЕ. Таким чином, держпідприємству завдали шкоди на вказану суму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: