Розтрата 55 млн грн: суд узяв під варту директора «Спецтехноекспорту»

Читать на русском
Столичний райсуд взяв під варту чинного керівника держпідприємства, підозрюваного в розтраті понад 2 мільйони доларів.
суддя Ірина Антипова

Суд взяв під варту директора державного підприємства «Спецтехноекспорт» Владислава Бельбаса з альтернативою застави в 7 мільйонів гривень, якого детективи Національного антикорупційного бюро підозрюють у розтрати понад 55 мільйонів гривень.

Таке рішення ухвалила слідча суддя Соломеского районного суду міста Києва Ірина Антипова, повідомляє журналіст «Слово і Діло».

Начальник п'ятого відділу прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ольга Ярова просила взяти Бельбаса під варту із заставою в 55,4 мільйона гривень. Однак суддя Антипова задовольнила клопотання частково.

Також паралельно суд обрав запобіжний захід колишньому заступнику директора «Спецтехноекспорту» Володимиру Муцинову у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Як відомо, НАБУ затримало і повідомило про підозру чотирьом колишнім і одному з чинним чиновнику «Спецтехноекспорту». Серед затриманих виявився екс-директор «Спецтехноекспорту» Павло Барбул, якому також повідомили про підозру.

Раніше суд взяв під варту екс-директора департаменту контракту «Спецтехноекспорту» Дениса Панасенка.

Нагадаємо, за версією слідства, у 2009 році за ініціативи керівництва «Спецтехноекспорту» держпідприємство уклало з іноземною компанією Global Marketing SPLTD угоду з супроводу одного з зовнішньо-економічних контрактів. За цим контрактом «Спецтехноекспорт» мав поставити військову продукцію, вироблену держпідприємством «Завод 410 ЦА» для Міністерства оборони Індії (Штабу Військово-повітряних сил). Посередництво нерезидента мало забезпечити укладання та подальше виконання зовнішньо-економічного контракту, за що «Спецтехноекспорт» заплатило $2,22 млн. Натомість детективи НАБУ встановили, що Global Marketing SPLTD заявлені послуги не надавав, хоча між «Спецтехноекспортом» та іноземною фірмою були підписані акти про виконання робіт. На основі зазначених актів «Спецтехноекспорт» перерахував $2,2 млн на рахунок Global Marketing SPLTD у банку Noor Islamic Bank в ОАЕ. Таким чином, держпідприємству завдали шкоди на вказану суму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: