Мати екс-керівника «Спецтехноекспорту» придбала будинок у Конча-Заспі

Читать на русском
Родичка колишнього державного госпрозрахункового зовнішньоторговельного підприємства придбала елітний будинок під Києвом.
Павло Барбул

Після звільнення з посади керівника державного підприємства «Спецтехноекспорт» Павла Барбула, який у 2017 році за місяць отримав понад 400 тисяч гривень зарплатні, на ім'я його матері був придбаний великий будинок у Козині під Києвом.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Bihus.info.

Як відомо, Барбул очолював «Спецтехноекспорт» із початку 2015 року й до літа 2018 року. Підприємство входить до складу державного концерну «Укроборонпром» і опікується експортом зброї й товарів військового призначення. Звільнення Барбула було пов'язане з порушенням низки кримінальних проваджень про можливу розтрату «Спецтехноекспортом» державних коштів. Так, восени 2017 року Генеральна прокурора спільно з Державною фіскальною службою почали розслідування про розтрату майже 200 млн грн шляхом виведення коштів через фіктивні ТОВ «Картер Груп», ТОВ «Юнікс Мейн» і ТОВ «НПК Авіаремсервіс». Під час розслідування проводилися обшуки в «Спецтехноекспорті» та в Барбула вдома.

Водночас зазначені фірми разом зі «Спецтехноекспортом» спливали в провадженні Національного антикорупційного бюро, яке було порушене 20 грудня 2017 року. За версією слідства, посадові особи «Спецтехноекспорту» могли заволодіти 2,6 мільйона доларів на контракті з Міністерством оборони Індії. Зазначені кошти отримала арабська фірма Global Marketing SP LTD, яка мала надавати послуги, пов'язані з цим контрактом. Однак фактично вони не виконувалися, а між «Спецтехноекспортом» та арабською компанією був підписаний акт про виконання робіт, після чого фірмі відправили $2,6 млн. Під час цього розслідування детективи надіслали запит про міжнародну правову допомогу в Індію.

Улітку 2018 року Барбула звільнили з посади керівника «Спецтехноекспорту». 17 липня він подав декларацію перед звільненням, де вказав лише сина. Вже 14 серпня серпня його мати Карина Атанасян за договором купівлі-продажу стала власницею будинку в елітному смт Козин під Києвом. Йдеться про будинок на 435 кв. м на кількох земельних ділянках у 14 соток, із господарськими спорудами й фонтаном. Хоча будинок записаний на матір екс-керівника «Спецтехноекспорту», ​​журналісти Bihus.Info зафіксували, як уранці з кооперативу виїжджає Mercedes самого Барбула. Крім того, з різницею в кілька хвилин із того ж кооперативу виїхав і Range Rover, записаний на Олену Барбул, імовірно, його колишню дружину. Будучи чиновником, Барбул подавав декларації за 2016 і 2017 роки, серед членів сім'ї вказував лише сина – ані дружини, ані її майна не вказував.

Будинки такої площі в Козині, саме на цій вулиці на дамбі, продаються від $500 тисяч (без ремонту та немебльовані) до $1,75 млн (з ремонтом і мебльовані), ціна також варіюється залежно від розміру земельної ділянки. У попередніх деклараціях Барбул вказував дві квартири (в Одесі та Києві) та одне авто – Mercedes-Benz GL 350 CDI 4 MATIC. У 2016 році в нього було 1,72 млн грн зарплати від СТЕ й 1,48 млн грн готівкою. Наступного року Барбул задекларував 3 млн грн зарплати і на кінець року 4,63 млн грн готівкою, без банківських рахунків. У деклараціях про суттєві зміни за минулий рік також фігурували продаж нерухомості за 1 млн грн (паралельно з декларації зникла маленька квартира в Одесі та земельна ділянка під Києвом) і отримана від матері в подарунок квартира в Одесі. При звільненні в декларації Барбуля вже значилося майже 6 млн грн готівкою – це близько $240 тис.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: