У Солсбері закінчилося очищення міста від «Новачка»

Читать на русском
Близько 800 британських військовослужбовців майже рік очищали Солсбері і сусідній Еймсбері від отрути.
Фото - The Insider.

Військові Великої Британії завершили очищення міста Солсбері від хімічної речовини «Новачок», використаної під час замаху на Олександра та Юлію Скрипалів.

Як пише «Слово і Діло», про це в п'ятницю, 1 березня, повідомляє BBC.

Британія хоче внести «Новачок» до Конвенції про заборону хімічної зброїДелегація Сполученого Королівства виступила в ОЗХЗ за внесення відповідного доповнення до Конвенції.

Роботу над дезактивацією Солсбері протягом року проводили від 600 до 800 військовослужбовців військ хімічного, біологічного та радіологічного захисту.

Зазначається, що в місті було виявлено 12 місць, заражених нервово-паралітичним агентом. Зокрема, отруйна речовина була знайдена в будинку сержанта-детектива Ніка Бейлі, який проводив обшук у будинку Скрипаля.

Операція включала в себе відбір тисяч пробних зразків з Солсбері і прилеглого міста Еймсбері, де 44-річна Дон Стерджесс була смертельно отруєна в липні.

«Новачок» – це, ймовірно, одна з найнебезпечніших хімічних речовин, відомих на сьогодні. Достатньо лише невеликої її кількості, при цьому вона дуже швидко поширюється», - зазначив генерал-лейтенант Тайрон Ерч.

Нагадаємо, Скрипалі були виявлені в несвідомому стані на лавці в Солсбері 4 березня 2018 року.

Також до лікарні з важким отруєнням потрапив поліцейський Нік Бейлі, який одним з перших відвідав їхній будинок. 22 березня його виписали з лікарні. При цьому тоді поліцейський наголосив, що навряд чи «зможе жити нормальним життям».

Наприкінці червня в місті Еймсбері, що розташоване за 10 км від Солсбері, знайшли без свідомості Чарлі Роулі і Дон Стерджесс, яких ушпиталили в критичному стані. 8 липня жінка померла, Роулі виписали з лікарні 23 липня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: