Через рішення КСУ зупинилася перевірка декларацій – НАЗК

Читать на русском
Через рішення Конституційного суду про скасування статті про незаконне збагачення в НАЗК зупинилася перевірка 500 декларацій.

Національне агентство із запобігання корупції заявило, що встановити ознаки незаконного збагачення в е-деклараціях чиновників за 2015-2018 неможливо.

Як пише «Слово і Діло», про це в п'ятницю, 1 березня, повідомляється на сайті відомства.

Скасування статті про незаконне збагачення: як нівелюють антикорупційну реформуКонституційний суд України на закритому засіданні визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України про незаконне збагачення.

Зазначається, що НАЗК позбавлене можливості встановлювати ознаки незаконного збагачення в рамках започаткованих в цьому році 500 повних перевірок декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

«Констатуємо, що з прийняттям рішення Конституційного суду України від 26 лютого, яким визнано неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, встановити ознаки незаконного збагачення в деклараціях в 2015 - 2018 роках більше неможливо», - повідомили у відомстві.

За словами голови агентства Олександра Мангула, НАЗК бачить дві можливі моделі врегулювання цього питання.

«З урахуванням позиції Конституційного суду України, незаконним збагаченням може бути визначено збільшення у особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власності активів в значному розмірі, що перевищує її дохід, або ж придбання майна, збільшення вартості цього майна особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, яке значно перевищує законні доходи особи, якщо ці дії вчинені без встановлених законом, іншими правовими і актами або угодами підстав», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Конституційний суд 26 лютого вирішив, що положення статті КК про незаконне збагачення не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинності. Зокрема, зазначена стаття нібито зобов'язує самого підозрюваного довести законність його статку.

Водночас ці аргументи відкидає антикорупційна ініціатива EUACI - найбільша програма технічної допомоги ЄС в боротьбі з корупцією в Україні.

Напередодні до Верховної Ради внесли два законопроекти про покарання за незаконне збагачення, один з яких - президентський.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: