Законопроект президента про незаконне збагачення навіть не зачіпає питання походження грошей – юрист

Читать на русском
Новий невідкладний законопроект президента України про незаконне збагачення юристи розцінюють, як конституційний, але нешкідливий для корупціонерів.
Слово і Діло

Після того, як Конституційний суд України своїм рішенням скасував дію статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення, президент України Петро Порошенко буквально через день вніс до Верховної ради новий законопроект. Здавалося б, тим самим можна було зняти невдоволення правозахисників, які заявляли, що рішення КСУ виведе з-під удару всіх чиновників і депутатів з сумнівними доходами, включаючи й тих, хто зараз під слідством. Однак новий закон, якщо буде прийнятий, навряд чи дасть більше можливостей засудити корупціонерів. У чому принципова відмінність двох документів «Слово і Діло» розпитало адвоката «Столичної колегії адвокатів» Геннадія Дубова.

Нагадаємо, КСУ вирішив, що положення статті КК про незаконне збагачення не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинуватості.

Зокрема, стаття про незаконне збагачення зобов'язує самого підозрюваного довести законність його стану. Хоча докази суду зобов'язано надати виключно обвинувачення.

«КСУ роз'яснив, що в статті про незаконне збагачення, підозрюваний повинен був пояснити походження придбаних активів. Державі достатньо довести, що було придбання, підозрюваний зобов'язаний був сам обгрунтовувати джерело своїх активів. Це суперечить презумпції невинуватості, оскільки саме обвинувачення має доводити вину обвинуваченого або підсудного, який може просто мовчати, і не зобов'язаний захищатися», – пояснив юрист.

За його словами, також стаття суперечила верховенству права. Статтю про незаконне збагачення ухвалили в листопаді 2015 року, але якщо людина придбала активи давно, припустимо, далекого 1983 року збирала марки, а потім вигідно їх продала або вклався в біткоіни, то довести документально джерело доходу проблематично.

Чому КСУ скасував статтю за незаконне збагачення та в чому ризик?Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за незаконне збагачення.

У новому законопроекті президента редакція статті не суперечить Конституції, але до її формулювання є питання. Зокрема до цієї частини: «Придбання особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування у власність активів у значному розмірі без законних на те підстав...».

«Виходить, що крім самого факту придбання активів потрібно доводити, що вони були придбані незаконно. Але, що означає незаконне придбання? Якщо ви пішли в магазин і купили «Бентлі», у вас є договір купівлі-продажу, а складу злочину немає. Тобто в новому законопроекті знімається питання джерела походження грошей», – зазначив Дубов.

Юрист сказав, що незаконно придбати майно можна шляхом крадіжки, розбою, грабежу, вимагання, але це і так кримінально карані злочини, як і інші випадки скоєння злочину проти власності.

«Так, цей закон не суперечить Конституції, але чи допомагає він досягати мети в тому, щоб перешкоджати незаконному збагаченню з невідомих джерел, припустимо, чиновником? Ні, тому що сам акт придбання, якщо воно не протиправне, не може бути складом злочину», – уточнив він.

До речі, генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що колишня стаття про незаконне збагачення була «мертвою» і за три роки НАБУ не змогло приятгути до кримінальної відповідальністі за незаконне збагачення жодної людини. Чому ж тоді весь цей час не внесли зміни в «мертвий» закон і так покірно чекали, поки КСУ прийме епохальне рішення?

Наразі всі посадові особи, які знаходяться під слідством або їхні справи слухаються в суді, можуть спати спокійно, бо стаття про незаконне збагачення вже не діє. Новий закон спочатку ще треба прийняти, а на це потрібен час. Тому нинішній склад Ради і всі чиновники при високих посадах, можуть зітхнути з полегшенням, адже закон зворотної сили не має, а в новій редакції стаття про незаконне збагачення знімає питання про походження грошей.

За словами Дубова, якби законодавці хотіли прийняти дієвий закон, то слід було б відштовхуватися від декларацій чиновників.

«Вони зобов'язані повністю декларувати свої доходи і витрати. Якщо посилити відповідальність за недостовірне декларування, то буде той же ефект і запобіжники, але не буде порушуватися презумпція невинуватості. Тому що є передбачений законом обов'язок вчасно і в повній мірі заповнювати декларацію, і в разі порушень суд зобов'язаний довести, що людина не виконала свій обов'язок якимись маніпуляціями з декларуванням. Тоді чиновника можна притягти до відповідальності», – розповів юрист.

Нагадаємо, суд призначив підготовче засідання у кримінальному провадженні за обвинуваченням міністра інфраструктури Володимира Омеляна в недостовірному декларування та незаконному збагаченні.

Також ми писали, що Європейський союз не збирається застосовувати до України ніяких покарань у зв'язку з рішенням КСУ про скасування статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: