Скасування статті про незаконне збагачення: в ЄС спростували аргументи КС

Читать на русском
Антикорупційна ініціатива EUACI спростовує аргументи, керуючись якими Конституційний суд вирішив, що стаття про незаконне збагачення суперечить конституційним принципам.

Антикорупційна ініціатива EUACI спростовує аргументи, керуючись якими Конституційний суд вирішив, що стаття про незаконне збагачення суперечить конституційним принципам.

Як пише «Слово і Діло», про це інформує «Європейська правда».

Ілля КиваНародний депутат України
Кива пообіцяв, що вищою мірою покарання за розкрадання державного бюджету буде смертна караСказано 25 січня 2019 р.Статус обіцянки: Архів

Антикорупційна ініціатива EUACI - найбільша програма технічної допомоги ЄС в боротьбі з корупцією в Україні - опублікувала висновок про конституційність статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення, яку скасував Конституційний суд.

«Загальним зауваженням до аргументів у конституційному поданні є їхній загальний характер», - йдеться у висновку.

У конституційному поданні від 12 грудня 2017 стверджується, що частина 1 статті 368-2 Кримінального кодексу України (КК) суперечить таким конституційним принципам, як захист від самозвинувачення, презумпція невинуватості, право на справедливий судовий розгляд і рівність сторін, принцип законності, принцип «non bis in idem» і принцип відсутності зворотної сили в часі.

Нагадаємо, Конституційний суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості.

Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинності.

Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов'язує самого підозрюваного довести законність його стану. Тоді як законодавство покладає тягар доведення виключно на звинувачення.

Пызніше стало відомо, що Порошенко внесе закон про статтю про незаконне збагачення до парламенту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: