Скасування статті про незаконне збагачення: як нівелюють антикорупційну реформу

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

У рішенні, звичайно, дали обґрунтування про те, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Однак це насправді просто прикриття західними стандартами.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив доктор юридичних наук, експерт Центру політико-правових реформ Борис Малишев, оцінюючи рішення КСУ, який визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України про незаконне збагачення.

«Це якраз той випадок, коли під прикриттям певних західних стандартів, до яких ми намагаємося йти, таких як верховенство право, демократія, їх викручують так, щоб скасувати інструменти, покликані досягати цих західних цінностей. Під прикриттям верховенства права зруйнований один з інструментів досягнення верховенства права», – зазначив Малишев.

Стаття не бездоганна з юридичної точки зору. Однак очевидно, що це рішення політично заангажоване, уточнив він.

На його думку, скасування статті про незаконне збагачення – ще один показовий рух влади назад в антикорупційній реформі.

«Це ще один крок назад з боку влади від тих реформаторських досягнень, які були в 2014-2015 роках, хоча б на рівні законодавства, оскільки за цією статтею жодного вироку немає. І попри те, що ця стаття існує вже 4 роки, бо запровадили її дещо пізніше, владі не подобається сам факт її існування. Це приклад того, що скасовують антикорупційні статті, які навіть потенційно небезпечні», – пояснив експерт.

Ситник, Корчак і прокуратура: хронологія глобального конфлікту структурВзаємні звинувачення НАБУ, НАЗК і Генпрокуратури – лише верхівка айсберга великої війни, що ведеться між структурами системи державного звинувачення.

Керівник проектів із питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко зазначила, що також виникає питання, чому парламент після того, як депутати звернулися до КСУ, знаючи вади формулювання цієї статті, не виправив ці недоліки в ККУ, а чекав на рішення КСУ щодо скасування.

Вона підкреслила, що це виглядає нечесно перед суспільством.

«Наразі утворилася прогалина. КСУ визнав статтю неконституційною й постановив врахувати його зауваження, сформулювати цю статтю так, щоб вона відповідала нашій Конституції. Це потрібно робити терміново. А в нас уже з’являються коментатори, які говорять, що до парламентських виборів це неможливо. Можливо, якщо є бажання. Але якщо є наміри показати, що однією рукою ми за зміни, а іншою рукою їх нівелюємо, тоді, звісно, це неможливо», – пояснила експерт.

Як повідомлялося, президент внесе до Верховної ради новий законопроект щодо статті про незаконне збагачення.

Також у ЄС спростували, що стаття про незаконне збагачення суперечить конституційним принципам.

Раніше «Слово і Діло» відстежило хронологію основних протиріч між НАБУ, НАЗК та прокуратурою, а також найгучніших корупційних справ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: