Справа «Шовкового шляху»: суд відмовився відстороняти одеського залізничника

Читать на русском
Столичний райсуд відмовив антикорупційним прокурорам і детективам у відстороненні одеського залізничника, оскільки той більше не обіймає посаду.

Суд відмовився відстороняти від посади начальника Одеського відділення філії «Центр транспортного сервісу «Ліски» РАТ «Укрзалізниця» Валерія Вовка.

Таке рішення ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вадим Сенін за результатами розгляду клопотання детектива НАБУ, повідомляє «Слово і Діло».

Мотивації такого рішення невідомі, оскільки в реєстрі оприлюднена лише резолютивна частина ухвали. Водночас вказане рішення могло бути ухвалене, оскільки Вовк більше не обіймає посаду в.о. начальника Одеського відділення ЦТС «Ліски», а перебуває в кріслі першого заступника начальника.

Як відомо, НАБУ повідомило про підозру шести особам у розкраданні коштів філії ЦТС «Ліски» УЗ: Гусаку, Шевченку, першому заступнику начальника Одеського відділення філії «ЦТС «Ліски» Валерію Вовку, головного інженера Одеського відділення філії «ЦТС «Ліски» Інні Дишлиук та директорам ТОВ «Скела Терциум», ТОВ «Варіант Ойл» Сергію Непом'ящому й Павлу Чепєлєву.

За даними слідства, в 2016 році УЗ почало реалізацію проекту так званого нового Шовкового шляху, покликаного забезпечити безперебійний транзит вантажів до Азії. За проектом, один із напрямків транзиту пролягав Чорним морем. Із цією метою на баланс УЗ були передані два пороми – «Герої Шипки» та «Герої Плевни», які планували використовувати для переправлення морем вантажних вагонів.

На початку 2016 року «ЦТС «Ліски» провів тендер із закупівлі паливно-мастильних матеріалів для потреб цих двох поромів, переможець якого ТОВ «Скела Терциум» мало поставити 6,743 тисячі тонн паливно-мастильних матеріалів на загальну суму 101,5 млн грн згідно з договором поставки, укладеним у липні 2016 року.

Закупівлі за цим договором ЦТС «Ліски» здійснило в грудні 2016 року, усвідомлюючи, що потреби в закупівлі всього законтрактованого обсягу пального немає. По-перше, через технічний стан самих поромів, які потребували суттєвого ремонту, на що пішло б близько року; по-друге, проект «Шовковий шлях» втратив перспективи бути реалізованим, про що організаторам тендеру було відомо.

Тим не менш ТОВ «Скела Терциум» поставило товар, але лише на суму 3 млн грн, натомість отримало від ЦТС «Ліски» 101,5 млн грн.

Нагадаємо, суд відпустив Вовка під особисте зобов'язання. Також суд відсторонив від посад начальника та головного інженера філії ЦТС «Ліски» Руслана Гусака та Олексія Шевченка відповідно. Також суд відсторонив від посади головного інженера Одеського відділення філії ЦТС «Ліски Інну Дишлиук. Пізніше, апеляційний суд повернув у крісло Гусака.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: