Справа «Шовкового шляху»: суд відпустив останнього підозрюваного

Читать на русском
Столичний райсуд відпустив під особисте зобов'язання останнього підозрюваного у справі про розкрадання майже 100 мільйонів.
Солом'янський суд Києвафото: «Слово і Діло»

Суд відпустив під особисте зобов'язання першого заступника начальника Одеського відділення філії «Центр транспортного сервісу «Ліски» ПАТ «Укрзалізниця» Валерія Вовка, підозрюваного у причетності до розкрадання понад 98 мільйонів гривень.

Таке рішення ухвалила слідча суддя Солом'янського районного суду міста Києва Ірина Антипова, повідомляє «Слово і Діло».

Детектив НАБУ і прокурор САП просили суд обрати Вовку запобіжний захід у вигляді застави. Вивчивши матеріали клопотання, суддя Антипова відмовив у його задоволенні. Так, суд відправив підозрюваного під особисте зобов'язання з покладанням низки обов'язків: не відлучатися з Одеси без дозволу; прибувати на першу вимогу; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування зі свідками, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

Як відомо, НАБУ повідомило про підозру шести особам у розкраданні коштів філії ЦТС «Ліски» УЗ: Руслану Гусаку, Олексію Шевченку, першому заступнику начальника Одеського відділення філії ЦТС «Ліски» Вовку, головного інженера Одеського відділення філії «ЦТС «Ліски» Інні Дишлиук та директорам ТОВ «Скела Терциум», ТОВ «Варіант Ойл» Сергію Непом'ящому й Павлу Чепєлєву.

За версією слідство, в 2016 році УЗ почало реалізацію проекту так званого нового Шовкового шляху, покликаного забезпечити безперебійний транзит вантажів до Азії. За проектом, один із напрямків транзиту пролягав Чорним морем. Із цією метою на баланс УЗ були передані два пороми – «Герої Шипки» та «Герої Плевни», які планували використовувати для переправлення морем вантажних вагонів.

На початку 2016 року «ЦТС «Ліски» провів тендер із закупівлі паливно-мастильних матеріалів для потреб цих двох поромів, переможець якого ТОВ «Скела Терциум» мало поставити 6,743 тисячі тонн паливно-мастильних матеріалів на загальну суму 101,5 млн грн згідно з договором поставки, укладеним у липні 2016 року.

Закупівлі за цим договором ЦТС «Ліски» здійснило в грудні 2016 року, усвідомлюючи, що потреби в закупівлі всього законтрактованого обсягу пального немає. По-перше, через технічний стан самих поромів, які потребували суттєвого ремонту, на що пішло б близько року; по-друге, проект «Шовковий шлях» втратив перспективи бути реалізованим, про що організаторам тендеру було відомо.

Тим не менш ТОВ «Скела Терциум» поставило товар, але лише на суму 3 млн грн, натомість отримало від ЦТС «Ліски» 101,5 млн грн.

Нагадаємо, суд відсторонив двох залізничників у цій справі. Пізніше, суд відсторонив ще одного залізничника.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: