Справа «Шовкового шляху»: суд відсторонив ще одного залізничника

Читать на русском
Столичний райсуд відсторонив ще одного залізничника у справі розкрадання майже 100 мільйонів гривень філії УЗ.

Суд на два місяці відсторонив від посади головного інженера Одеського відділення філії «Центр транспортного сервісу «Ліски» ПАТ «Укрзалізниця» Інну Дишлиук, яку детективи НАБУ підозрюють у розкраданні 98 мільйонів гривень.

Таке рішення ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Максим Вишняк за результатам розгляду відповідного клопотання, повідомляє «Слово і Діло».

У клопотанні детектив просив відсторонили Дишлиук від посади, оскільки вона може використовувати власні повноваження для перешкоджання досудовому розслідуванню, а саме: знищити, спотворити або переховувати речі, важливі для слідства; впливати на свідків у справі, а також перешкоджати іншим чином.

Суддя Вишняк задовольнив клопотання частково, відсторонивши під посади головного інженера підозрюваного до 17 березня.

Як встановило слідство, в 2016 році УЗ почало реалізацію проекту так званого нового Шовкового шляху, покликаного забезпечити безперебійний транзит вантажів до Азії. За проектом, один із напрямків транзиту пролягав Чорним морем. Із цією метою на баланс УЗ були передані два пороми – «Герої Шипки» та «Герої Плевни» – які планувалося використовувати для переправлення морем вантажних вагонів.

На початку 2016 року «ЦТС «Ліски» провів тендер із закупівлі паливно-мастильних матеріалів для потреб цих двох поромів, переможець якого ТОВ «Скела Терциум» мало поставити 6,743 тисячі тонн паливно-мастильних матеріалів на загальну суму 101,5 млн грн згідно з договором поставки, укладеним у липні 2016 року.

Закупівлі за цим договором ЦТС «Ліски» здійснило в грудні 2016 року, усвідомлюючи, що потреби в закупівлі всього законтрактованого обсягу пального немає. По-перше, через технічний стан самих поромів, які потребували суттєвого ремонту, на що пішло б близько року; по-друге, проект «Шовковий шлях» втратив перспективи бути реалізованим, про що організаторам тендеру було відомо.

Тим не менш ТОВ «Скела Терциум» поставило товар, але лише на суму 3 млн грн, натомість отримало від ЦТС «Ліски» 101,5 млн грн.

Нагадаємо, суд відсторонив двох залізничників у цій справі. Також суд обрав запобіжний захід чотирьом підозрюваним. Раніше першого підозрюваного в справі «Шовкового шляху» відпустили під особисте зобов'язання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: