Справа «Шовкового шляху»: суд арештував майно начальника філії УЗ

Читать на русском
Столичний райсуд частково арештував майно керівника філії УЗ та його жінки у справі про розкрадання майже 100 мільйонів.

Суд наклав арешт на частину майна начальника філії «Центр транспортного сервісу «Ліски» ПАТ «Укрзалізниця» Руслана Гусака та його дружини Світлани Коробчук у справі «Шовкового шляху».

Таке рішення ухвалила слідча суддя Солом'янського районного суду міста Києва Ірина Усатова за результатами розгляду клопотання детектива НАБУ, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, Гусака підозрюють у причетності до розкрадання понад 98 мільйонів гривень ЦТС «Ліски» на закупівлі палива для реалізації проекту «Шовковий шлях». Детектив НАБУ просив накласти арешт на низку майна начальника філії ЦТС «Ліски» та його жінки для забезпечення ймовірної майбутньої спеціальної конфіскації майна як міри покарання.

Вивчивши матеріали клопотання, суддя Усатова його задовольнила частково. Так, суд наклав арешт на наступне майно подружжя: банківські рахунки в ПриватБанку, Укргазбанку, Ощадбанку, ОТП банку; корпоративні права в ТОВ «АВН», ТОВ «Івано-Франківськ Енергоресурс», ТОВ «Західтеплоенергоінвест», ТОВ «Нова Оселя ЛТД» і ТОВ «Станіславміськбуд».

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру шести особам у розкраданні коштів філії ЦТС «Ліски» УЗ: Гусаку, Шевченку, першому заступнику начальника Одеського відділення філії «ЦТС «Ліски» Валерію Вовку, головного інженера Одеського відділення філії «ЦТС «Ліски» Інні Дишлиук та директорам ТОВ «Скела Терциум», ТОВ «Варіант Ойл» Сергію Непом'ящому й Павлу Чепєлєву.

Як встановило слідство, в 2016 році УЗ почало реалізацію проекту так званого нового Шовкового шляху, покликаного забезпечити безперебійний транзит вантажів до Азії. За проектом, один із напрямків транзиту пролягав Чорним морем. Із цією метою на баланс УЗ були передані два пороми – «Герої Шипки» та «Герої Плевни», які планували використовувати для переправлення морем вантажних вагонів.

На початку 2016 року «ЦТС «Ліски» провів тендер із закупівлі паливно-мастильних матеріалів для потреб цих двох поромів, переможець якого ТОВ «Скела Терциум» мало поставити 6,743 тисячі тонн паливно-мастильних матеріалів на загальну суму 101,5 млн грн згідно з договором поставки, укладеним у липні 2016 року.

Закупівлі за цим договором ЦТС «Ліски» здійснило в грудні 2016 року, усвідомлюючи, що потреби в закупівлі всього законтрактованого обсягу пального немає. По-перше, через технічний стан самих поромів, які потребували суттєвого ремонту, на що пішло б близько року; по-друге, проект «Шовковий шлях» втратив перспективи бути реалізованим, про що організаторам тендеру було відомо.

Тим не менш ТОВ «Скела Терциум» поставило товар, але лише на суму 3 млн грн, натомість отримало від ЦТС «Ліски» 101,5 млн грн.

Раніше суд відпустив Гусака під особисте зобов'язання. Також суддя відсторонив його від посади.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: