Невиконані обіцянки кандидатів: Бондар двічі запевняв, що 70% податків залишатимуться в місцевих бюджетах

Читать на русском
Віктор Бондар два рази обіцяв, що 70% податків і зборів залишатимуться в місцевих бюджетах. Своїх ініціатив не вносив, і не голосував за законопроекти щодо фінансової децентралізації.
Слово і Діло

Всі зареєстровані кандидати в президенти України вже подали свої офіційні програми і продовжують проголошувати публічно нові обіцянки, не зафіксовані на папері. Оскільки деякі з них вже обіймали високі посади, а «Слово і Діло» багато років стежить за виконанням всього обіцяного політиками і чиновниками, за кілька тижнів до виборів ми вирішили нагадати провалені зобов'язання учасників президентських перегонів.

Віктор Бондар дуже любить повторювати свої обіцянки по кілька разів і все одно не виконувати їх. Народний депутат вже два рази обіцяв, що зарплата вчителів буде на рівні як в Європейському Союзі, і три рази обіцяв скоротити витрати на утримання влади.

На цей раз згадаємо його обіцянку про те, що 70% податків і зборів будуть автоматично залишатися в місцевому бюджеті. Таке зобов'язання було зафіксовано в його передвиборчій програмі, коли Бондар йшов на парламентські вибори 2012 року. За ті два роки, які пропрацювала Верховна Рада сьомого скликання, відповідних ініціатив він не вносив.

У передвиборчій програмі в 2014 році Бондар знову написав «повернути бюджет місцевим громадам – не менше 70% податків і зборів повинні автоматично залишатися в місцевому бюджеті». У грудні 2014-го Рада прийняла два законопроекти, які дозволили розпочати процес фінансової децентралізації в Україні, зі значним розширенням фінансових прав громад. Зокрема, була розширена доходна база місцевих бюджетів та збільшено кількість платежів, яка залишаться в повному розпорядженні місцевих бюджетів. Але Бондар на голосуваннях був відсутній, а своїх пропозицій знову ж таки не вніс.

«Слово і Діло» попереджає: більшість палких і красивих промов будь-якого кандидата в президенти згодом перетворяться в невиконані обіцянки.

Раніше ми писали про те, як Сергій Каплін забув вимагати відставки міністра соціальної політики Андрія Реви.

Також нагадуємо, що в розділі «Політики» на сайті «Слово і Діло» ви можете знайти всі попередні обіцянки політиків, які вас цікавлять: не тільки провалені, а й виконані, і ті, які поки знаходяться в процесі виконання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: