Найчастіше перед виборами Тимошенко говорить слово «я»

Читать на русском

Юлія Тимошенко розпочала свою президентську кампанію чи не раніше за всіх своїх суперників (можливо, тому вже почала втрачати підтримку виборців згідно з останніми соціологічними опитуваннями). Кілька заходів із презентації «Нового курсу», масштабні форуми й апофеозом усього цього став з'їзд партії «Батьківщина» в столичному Палаці спорту, на якому її офіційно висунули кандидатом.

У своєму виступі на з'їзді Тимошенко пройшлася всіма основними проблемними для України питаннями, починаючи від війни й закінчуючи церквою. «Слово і Діло» проаналізувало промову Тимошенко й порахувало, які слова політик вживала найчастіше.

Найчастіше Тимошенко говорила слово «я»

Промова Юлії Тимошенко на з'їзді була дуже егоцентричною: слово «я» лунало частіше, ніж інші, загалом 247 разів. Це в два рази більше, ніж слово «Україна», яке політик використовувала 128 раз. Початок свого виступу Тимошенко присвятила собі та своїй сім'ї, а потім зізналася, що багато разів робила помилки: «Я була при владі й в опозиції, я робила помилки й чесно зізнаюся вам, я робила помилки! Розумієте, я така, як і ви, людина. Можливо, я не дуже добре розбираюся в людях, як хотілося б, але я вірила людям завжди і я хочу завжди в людині бачити краще. Можливо, я помиляюся, але я помиляюся щиро, не тому що я хочу помилитися. Можливо, я помилялася, коли підтримувала не надто надійних людей у політиці – це мої помилки. Можливо, я не була досить сильною, тому що ви цього хотіли. Я хочу попросити у вас за це пробачення».

На другому місці за вживаністю в Тимошенко було слово «ми» – 158 разів. Займенник «ви» пролунав 67 разів, «нас» – 46, «вам» – 45 разів. Зверталася до українців Тимошенко найчастіше «дорогі мої» – 11 разів, іноді «любі друзі» – шість разів.

«Я вірю» політик сказала 32 рази

Один зі слоганів президентської кампанії Тимошенко – «Вірю!». На з'їзді словосполучення «я вірю» пролуало 32 рази, в основному в заключній промові народного депутата. Тимошенко заявила, що вірить у бога, надію й любов, у мудрість українців, вірить у військових, у перемогу, в український Крим і Донбас, свободу України, а також те, що разом побудує сильну країну.

Про людей Тимошенко говорила частіше, ніж про державу: 70 разів порівняно з 19. Слово «країна» пролунало 43 рази, «українці» – 33 рази, «народ» – 29 разів. За десять разів політик сказала про жінок і дітей. Причому невелику частину своєї промови Тимошенко присвятила розвінчанню міфу про те, що жінка не може бути головнокомандувачем.

Про владу Тимошенко говорила частіше, ніж про Росію та війну

Слово «влада» в Тимошенко пролунало 27 разів. Вона говорила про те, що її сім'я була об'єктом репресій з боку влади, назвала чинну владу неефективною й сказала, що вона монополізована в руках тих, «хто не любить Україну».

Крім того, Тимошенко часто говорила про корупцію – 40 разів. «Проблема в тому, що всі роки, з корупцією в Україні боролися виключно корупціонери», – вважає вона. Лише тричі політик згадала про олігархів, заявила, що нова Конституція України ліквідує олігархічну систему.

Послання Порошенко до Ради: контент-аналізПроаналізували послання Порошенко до Ради за чотири роки. З'ясували, що президент став менше говорити слова я і реформа.

При цьому про Росію та війну кандидат у президенти говорила менше: 24 і 17 разів відповідно. Темі війни і Збройних сил Тимошенко присвятила свою промову після виступу на сцені «кіборгів». Також у контексті війни політик 18 разів згадала про НАТО. «Я можу твердо сказати, що наш головний стратегічний пріоритет у зовнішній політиці – це ЄС і НАТО. Ми не просто маємо стати членами НАТО, ми маємо стати членами НАТО негайно. Повірте мені, в нас немає часу на розкачку. У документах НАТО прямо визначено, що в разі військової агресії проти однієї з країн НАТО всі інші стають на військовий захист. Один за всіх, всі за одного. Це те, що сьогодні як ніколи потрібно Україні», – підкреслила вона.

Слово «Донбас» Тимошенко сказала 22 рази, а «Крим» – дев'ять разів. Відзначила, що Крим і Донбас – це Україна, що про окуповані території ніхто не забуде і їх повернуть.

Тимошенко дев'ять разів закликала повірити їй

Дев'ять разів під час з'їзду партії Тимошенко сказала «повірте». Зокрема, нардеп розповіла, що їй було страшно в тюрмі («повірте, я не залізна»), й закликала повірити її слову. «Я хотіла б зараз сказати ще кілька слів. Президенту України Конституцією дається 5 років на виконання своєї програми. Але повірте мені, достатньо й ста днів, щоб країна вже зрозуміла, вона перемогла чи знову вляпалася. Сто днів – зрозумілість повна», – підкреслила вона.

Слово «перемога» Тимошенко вжила 13 разів, а «помилки» – десять, стільки ж лунало й слово «честь». По сім разів політик сказала слова «гідність», «воля» та «зрада». Улюбленого слова Тимошенко «зубожіння» цього разу не було, його замінили «руїна, розруха, хаос» (сім разів), «криза, катастрофа» – шість разів, «бідність» і «загроза» (по два рази).

Кандидат у президенти не згадала про полонених і переселенців

Під час своїх виступів Тимошенко жодного разу не згадала про Мінські домовленості, переселенців, заручників, полонених, політв'язнів, журналістів і ЗМІ, фермерів.

Мінімумом уваги політик удостоїла Майдан і Революцію Гідності, офшори, судову систему, міжнародних партнерів, а також Європейський союз.

Нагадаємо, ми також аналізували, які слова найчастіше використовує перед виборами президент України Петро Порошенко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: