Тимошенко вже втретє обіцяє закон про опозицію: двічі так і не внесла

Читать на русском
Юлія Тимошенко вже двічі провалила обіцянку внести закон про опозицію. Тепер дає її втретє, в передвиборчій програмі кандидата в президенти.
Слово і Діло

Усі зареєстровані кандидати в президенти України вже подали свої офіційні програми й продовжують проголошувати публічно нові обіцянки, не зафіксовані на папері. Оскільки деякі з них вже обіймали високі посади, а «Слово і Діло» багато років стежить за виконанням усього обіцяного політиками та чиновниками, за кілька тижнів до виборів ми вирішили нагадати провалені зобов'язання учасників президентських перегонів.

Сьогодні згадаємо про те, як Юлія Тимошенко бореться за права парламентської опозиції. У квітні 2014 року лідер «Батьківщини» пообіцяла найближчими днями внести законопроект про опозицію, який би влаштував парламентську меншість. «Я пропоную в цьому законопроекті дати право опозиції формувати Рахункову палату. Це такий орган, який може контролювати всі бюджетні потоки – як доходи, так і витрати, всі тендери», – розповіла Тимошенко.

Але цю обіцянку вона не виконала: за місяць «Батьківщина» не внесла відповідний законопроект. Ба більше, Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про опозицію, авторами якого виступили народні депутати фракції Партії регіонів («Батьківщина» його підтримала).

Тимошенко-обіцятор: коли слова розбігаються з ділом // НЕ ЦЯЦЯНКИ #1Слово і Діло

На позачергові парламентські вибори Тимошенко також ішла з обіцянкою домогтиь ухвалення закону про парламентську опозицію з правом призначати керівника Рахункової палати. За кілька років у парламенті з'явилося кілька відповідних законодавчих ініціатив. Законопроект про парламентську опозицію реєструвала фракція «Опозиційного блоку», альтернативний законопроект подала Радикальна партія, але ці ініціативи були відхилені й зняті з розгляду.

Крім того, в комітеті йде робота над законопроектами «Про внесення змін до закону України «Про регламент Верховної Ради України» (щодо забезпечення прав парламентської опозиції)», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності парламентської опозиції» та декількома варіантами законопроекту «Про парламентську опозицію». Однак ані «Батьківщина», ані сама Тимошенко не брали участь у розробці цих документів. Фракція й не озвучувала публічних вимог ухвалити відповідний закон. Тому народний депутат знову не виконала цю обіцянку.

Тепер Тимошенко балотується в президенти України й уже втретє дає одну й ту саму обіцянку. В її передвиборчій програмі «Новий курс» є теза – парламентська опозиція буде наділена всіма правами парламентського контролю.

В одному з публічних виступів політик уточнила, що після її приходу до влади Рахункова палата, регуляторні органи та тимчасові слідчі комісії перебуватимуть у віданні опозиції: «Давайте подивимось, як буде проходити комплексна боротьба з корупцією. Рахункова палата, регуляторні органи, тимчасові слідчі комісії перебуватимуть в опозиції. І тому я хочу вам сказати, що якщо ми зможемо продискутувати ці пропозиції й застосувати їх у новий суспільний договір – я переконана, що це дасть нову якість, абсолютно нову якість життя нашій країні».

«Слово і Діло» попереджає: більшість палких і гарних промов будь-якого кандидата в президенти згодом перетворяться на невиконані обіцянки.

Раніше ми писали про те, як Юлія Тимошенко двічі провалила обіцянку про те, що фракція «Батьківщини» залишиться в коаліції.

Своєю чергою президент Петро Порошенко під час президентських перегонів обіцяв провести реструктуризацію валютних кредитів, а пізніше змінив погляди.

Також нагадаємо, що в розділі «Політики» на сайті «Слово і Діло» ви можете знайти всі попередні обіцянки політиків, які вас цікавлять: не лише провалені, а і виконані, і ті, які поки перебувають у процесі виконання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: