Невиконані обіцянки кандидатів: Тимошенко не голосувала за низку законопроектів, що стосувалися її передвиборчих зобов'язань

Читать на русском
Нардеп Тимошенко проігнорувала голосування по декількох проектах законів, які безпосередньо стосуються передвиборчих обіцянок Батьківщини.
Юлія ТимошенкоСлово і Діло

Усі зареєстровані кандидати в президенти України вже подали свої офіційні програми й продовжують проголошувати публічно нові обіцянки, не зафіксовані на папері. Оскільки деякі з них уже обіймали високі посади, а «Слово і Діло» багато років стежить за виконанням усього обіцяного політиками та чиновниками, за кілька тижнів до виборів ми вирішили нагадати провалені зобов'язання учасників президентських перегонів.

Сьогодні подивимось, як Тимошенко провалила низку передвиборчих обіцянок через те, що не голосувала за ті зміни, які визначала пріоритетними у своїй програмі. Мабуть Юлії Володимирівні було достатньо лише пообіцяти. У деяких випадках колеги по фракції вносили свої законодавчі ініціативи в Раду або підтримували їх під час розгляду. При тому, що сама лідерка «Батьківщини» навіть не обтяжувала себе голосуванням.

Три роки тому в Тимошенко була можливість виконати програмну обіцянку відкрити мережу «універсамів адміністративних послуг», щоб в одному місці, без черг, можна було отримати повний пакет послуг від держави. Такі зміни до законодавства передбачав проект закону про оптимізацію надання адміністративних послуг.

Невиконані обіцянки кандидатів: Порошенко не зміг провести повноцінну люстраціюПетро Порошенко в 2014 році пообіцяв люстрацію чиновників, але за час його президентства повноцінного очищення влади не відбулося.

У документі розподіл повноважень із надання адміністративних послуг населенню між місцевою владою й виконкомами передбачений на основі децентралізації. Тимошенко під час голосування була відсутня.

З тієї ж причини голова «Батьківщини» не виконала ще одну передвиборчу обіцянку домагатися зняття бюрократичних перешкод в діяльності волонтерів. Коли в березні 2015 року Рада ухвалила зміни до низки законів, що стосуються волонтерської діяльності, фракція «Батьківщини» підтримала цей законопроект більшістю голосів. Свої голоси «за» віддали 15 із 19 членів фракції. Але Юлія Тимошенко знову була відсутня.

Не було Тимошенко в залі для голосування й у момент, коли депутати ухвалювали проект закону про розміщення у відкритому доступі інформації про власність чиновників. Прийнятий закон дав можливість за будь-яких сумнівах в легальності походження майна держслужбовця, вимагати від нього пояснення і звіту. Проігнорувавши голосування, лідерка «Батьківщини» провалила передвиборне запевнення, що партія ухвалить закон, за яким кожен чиновник зобов'язаний довести легальність походження свого майна.

Ще одна обіцянка з передвиборчої програми – ухвалити закон про прозорість фінансування партій – Тимошенко провалила в жовтні 2015 року. Коли Рада ухвалювала проект закону щодо фінансування політичних партій, Юлія Володимирівна була відсутня.

Відзначимо, що Тимошенко була відсутня на 30% пленарних засідань Верховної Ради (за даними електронної системи реєстрації).

«Слово і Діло» попереджає: більшість палких і гарних промов будь-якого кандидата в президенти згодом можуть перетворитися на невиконані обіцянки.

Раніше ми писали про те, що Бондар забув про мораторій на перевірки бізнесу.

Ще ми вивчали, як Вілкул і Бойко провалили одну обіцянку на двох.

Також нагадуємо, що в розділі «Політики» на сайті «Слово і Діло» ви можете знайти всі попередні обіцянки політиків, які вас цікавлять: не лише провалені, а і виконані, і ті, які поки перебувають у процесі виконання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: