Україна та ЄС: які слова Порошенко найчастіше використовує перед виборами

Читать на русском

29 січня в Києві президент України Петро Порошенко виголосив одну з найважливіших своїх промов – на форумі «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом» глава держави заявив про намір балотуватися на другий термін. Про що говорив Порошенко і так зрозуміло: перерахував досягнення країни за час його президентства, свої заслуги, подякував сім'ї, військовим і партнерам.

«Слово і Діло» проаналізувало, на чому Порошенко акцентував увагу та які слова найчастіше вживав.

Найбільше Порошенко говорив про Україну і ЄС

Слово «Україна» в своїй промові Порошенко використовував 46 разів, трохи менше – 40 разів – президент згадував про європейський вектор (зокрема, про Європейський Союз та Європарламент). Про євроатлантичний вектор Порошенко говорив лише 13 разів. Наприклад, говоряучи про членство в ЄС і НАТО, глава держави зазначив, що це потрібно не лише Україні, але й самим організаціям.

«Ми та Євросоюз наблизилися один до одного як ніколи. І жодна держава, не в НАТО, не має зараз таких тісних відносин з Альянсом, як Україна зараз. Але, підкреслюю, лише повноправне членство в Європейському Союзі й НАТО остаточно й безповоротно гарантує нашу державну незалежність і нашу українську національну безпеку», – підкреслив він.

Про Росію президент говорив 26 раз

У своїй промові Порошенко назвав Росію і ворогом, і «тюрмою народів», і імперією. Загалом, про Росію він говорив 26 разів. У цьому контексті звучала також фраза про загрозу проросійського реваншу. Тричі Порошенко сказав «агресія» і двічі – «окупація».

Слово «війна» звучало дев'ять разів, майже стільки ж і «мир» (вісім разів). Президент зазначив, що з Росією потрібен «холодний мир», тому що люди втомилися від війни. Чотири рази Порошенко сказав «армія» й тричі – «Збройні сили України», підкресливши, що лише вони можуть гарантувати мир. Також глава держави пообіцяв, що протягом п'яти найближчих років зміцнення ЗСУ та їх модернізація залишаться в пріоритеті.

Три рази Порошенко сказав «зброя» або «озброєння», пообіцявши оснащувати військових новітніми зразками.

Порошенко заговорив про щастя

Почав свою промову Порошенко з констатації того, що Україна займає дуже низьку позиції в Світовому індексі щастя, а вітчизняні соціологи говорять про те, що українець на рівні індивіда відчуває себе більш щасливим, ніж суспільство загалом. «І змінити такий стан речей – це стратегічне завдання всіх гілок влади, інтелектуальної еліти країни, громадянського суспільства», – поставив завдання президент. Таким чином, словосполучення «щасливі люди» звучало п'ять разів, «українець» і «український народ» 12 і 7 разів відповідно.

Послання Порошенко до Ради: контент-аналізПроаналізували послання Порошенко до Ради за чотири роки. З'ясували, що президент став менше говорити слова я і реформа.

До речі, в кінці своєї промови президент назвав себе щасливою людиною, подякувавши свій сім'ї за підтримку.

Займенник «ми» залишається у Петра Порошенка найулюбленішим, він вимовив його 37 разів, це було третє за популярністю слово в його промові. При цьому «я» він сказав лише дев'ять разів, нарівні з ним звучало й «нас».

Мінімум томосу та церкви

Не говорити про томос Порошенко, звичайно ж, не зміг, але використовував це слово лише двічі, стільки ж і слово «автокефалія». Томос президент назвав ще одним актом проголошення незалежності. Ще тричі він промовив слово «церква».

Не багато Порошенко також говорив про інституції влади: тричі «президент» і «уряд», чотири рази – «парламент».

Хоча промову президент виголошував у контексті майбутніх виборів, саме це слово лунало лише тричі, а ось слово «влада» – сім разів, «популісти» – шість разів. Використовуючи ці слова, Порошенко «передав вітання» своїм суперникам і заявив, що не сумнівається в тому, що Росія хоче втрутитися у виборчий процес. «Популісти теж піддають країну серйозній небезпеці. Якщо їх не зупинити і якщо популістів допустити до влади, всі випробування, які люди пережили в останні роки в результаті війни та економічної агресії з боку Росії, все виявиться марним», – підкреслив він.

Слово «криза» звучало майже стільки ж, скільки «покращення»

Про кризу Порошенко сказав шість разів, а про покращення – п'ять. Кризу президент зв'язав перш за все з війною. Слова «відновлення» і «новий» звучали 15 разів, найчастіше в контексті відновлення територіальної цілісності, нового суду, уряду, Верховної Ради та Конституції (про неї говорилося п'ять разів).

Про зростання (йшлося, звичайно ж, про економіку) він говорив 8 разів, саме слово «економіка» прозвучало 13 разів (як і стратегія). Також п'ять разів Порошенко сказав «розвиток», а ось про боротьбу з корупцією президент майже не говорив: зазначив тільки, що це залишається стратегічним пріоритетом.

Порошенко не згадував про полонених і переселенців

У своїй передвиборчій промові глава держави не згадав про низку важливих проблем. Узагалі не йшлося про полонених, заручників, мінські угоди, політв'язнів, переселенців, журналістів або ЗМІ, землю та трудових мігрантів. Добре, що Порошенко не вживав словосполучення «п'ята колона».

Мінімум уваги в промові президента отримали пенсіонери: «Розумію, що пенсіонери стурбовані, насамперед тим, як вижити, тому що криза найсильніше вдарила саме по них. А знекровлена держава не мала достатнього ресурсу для того, щоб належним чином їх захистити». Про реформу охорони здоров'я та освіти Порошенко сказав по одному разу.

Лише один раз Порошенко сказав про Крим, не пообіцявши повернути півострів до складу України. «Ворог прийшов не по Крим до нас, ворог прийшов не по Донбас до нас. Ворог прийшов за всією Україною», – підкреслив він. Також лише двічі президент згадав про Майдан.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало про те, як виконання обіцянок Петром Порошенко корелюється з його передвиборчим гаслом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: