Невиконані обіцянки кандидатів: Порошенко не зміг провести повноцінну люстрацію

Читать на русском
Петро Порошенко в 2014 році пообіцяв люстрацію чиновників, але за час його президентства повноцінного очищення влади не відбулося.
Слово і Діло

Усі зареєстровані кандидати в президенти України вже подали свої офіційні програми й продовжують проголошувати публічно нові обіцянки, не зафіксовані на папері. Оскільки деякі з них вже обіймали високі посади, а «Слово і Діло» багато років стежить за виконанням усього обіцяного політиками та чиновниками, за кілька тижнів до виборів ми вирішили нагадати провалені зобов'язання учасників президентських перегонів.

Сьогодні згадаємо, як президент України Петро Порошенко обіцяв провести люстрацію суддів, правоохоронців, податківців та митників. Це зобов'язання було зафіксоване в його передвиборчій програмі, коли він балотувався на посаду глави держави в 2014 році.

З початку все йшло добре: в жовтні 2014 року Порошенко підписав закон «Про очищення влади», який визначав правові та організаційні засади проведення перевірки державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування. Однак закон розкритикувала Венеційська комісія, зауваження якої стосувалися колективного характеру відповідальності в процесі люстрації та децентралізованого характеру процедури. Крім того, два подання про конституційність закону про люстрацію на розгляд Конституційного суду вносив Верховний суд і ще одне – 47 народних депутатів.

Вибори-2019: що задекларував ПорошенкоПрезидент Петро Порошенко задекларував майже 16 млн грн доходів, нерухомість у Козині й більш ніж 100 підприємств.

Станом на листопад минулого року Конституційний суд ще розглядав справи про конституційність положень закону. За цей час деякі чиновники вже встигли поновитися на своїх посадах. Наприклад, суд повернув на посаду начальника відділу роботи з кадрами прокуратури Харківської області Володимира Суходубова та екс-начальницю управління Державної фіскальної служби Києва Людмилу Демченко.

У 2017 році голова ради ГО «Громадський люстраційний комітет» Олександра Дрік повідомила, що на своїх посадах залишилися третина суддів КСУ, які в 2010 році ухвалили неконституційне рішення про повернення до Конституції 1996 року, чим допомогли Віктору Януковичу узурпувати владу. Крім того, голова Національної поліції Сергій Князєв заявив, що половина звільнених поліцейських, які не пройшли переатестацію, поновилися на своїх посадах через суди.

Також скасували звільнення судді Васильківського районного суду Віктора Степаненко, який позбавляв прав представників «Автомайдану». А в управлінні поліції Києва повідомили, що в полках поліції особливого призначення Києва працюють 185 працівників розформованого «Беркута».

Таким чином, за п'ять років президентства Порошенко повноцінна люстрація так і не була проведена, а питання конституційності відповідного закону ще вирішується в КСУ, що дозволяє люстрованим чиновникам подновитися на своїх посадах.

«Слово і Діло» попереджає: більшість палких і гарих промов будь-якого кандидата в президенти згодом перетворяться на невиконані обіцянки.

Раніше ми писали про те, що Олег Ляшко нічого не зробив для запровадження кризового податку для олігархів.

Також нагадуємо, що в розділі «Політики» на сайті «Слово і Діло» ви можете знайти всі попередні обіцянки політиків, які вас цікавлять: не лише провалені, а і виконані, і ті, які поки перебувають у процесі виконання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: