Невиконані обіцянки кандидатів: Тимошенко двічі запевняла, що «Батьківщина» залишиться в коаліції

Читать на русском
Юлія Тимошенко двічі обіцяла, що Батьківщина залишиться в парламентській коаліції. Але фракція все одно її залишила.

Усі зареєстровані кандидати в президенти України вже подали свої офіційні програми й продовжують проголошувати публічно нові обіцянки, не зафіксовані на папері. Оскільки деякі з них уже обіймали високі посади, а «Слово і Діло» багато років стежить за виконанням усього обіцяного політиками та чиновниками, за кілька тижнів до виборів ми вирішили нагадати провалені зобов'язання учасників президентських перегонів.

Сьогодні згадаємо про те, як Юлія Тимошенко двічі обіцяла, що фракція «Батьківщини» залишиться в парламентській коаліції.

Уперше Тимошенко дала таку обіцянку в жовтні 2014 року перед позачерговими парламентськими виборами. «Я готова допомагати президенту, прем'єр-міністру, уряду в усіх їхніх справах, і я абсолютно точно скажу, що в новому парламенті «Батьківщина» не буде в опозиції, ми йдемо до демократичної коаліції», – запевнила тоді ще кандидат у народні депутати.

У листопаді 2014 року фракції «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту», «Самопомочі», Радикальної партії Олега Ляшка та «Батьківщини» підписали текст коаліційної угоди. За кілька місяців, у лютому 2015-го, Тимошенко знову запевнила, що фракція з коаліції не вийде, незважаючи на деякі проблеми взаємодії з урядом: «Партія «Батьківщина» в коаліції, але ми в коаліції для того, щоб пропонувати правильні шляхи роботи уряду, правильні шляхи виходу з кризи, а не для того, щоб бути кнопкодавами за рішення, які країні додають горя й додають проблем, а не вирішують їх. Але ми в коаліції й ми будемо в коаліції».

16 лютого 2016-го Верховна Рада визнала незадовільною роботу уряду на чолі з Арсенієм Яценюком, однак голосів для того, щоб відправити Кабінет міністрів у відставку, не вистачило. У відповідь на це Тимошенко заявила, що голосування показало, що демократичної коаліції не існує, а існує коаліція «Народного фронту» й залишків Партії регіонів. Також «Батьківщина» відкликала з уряду свого міністра Ігоря Жданова (який піти з Кабміну відмовився, за що був виключений із партії, зараз він член партії «Народний фронт»).

Наступного дня народний депутат оголосила про вихід фракції «Батьківщини» з коаліції. «Ми маємо чітко констатувати, що проєвропейської коаліції в цьому парламенті ніколи не існувало. Завжди існувала тіньова, кулуарна, кланово-олігархічна коаліція, яка формувала уряд і правила державою і яка довела країну до межі руйнування нашого життя», – підкреслила вона. Таким чином, Тимошенко провалила свої обіцянки.

«Слово і Діло» попереджає: більшість палких і красивих промов будь-якого кандидата в президенти згодом перетворяться на невиконані обіцянки.

Раніше ми писали про те, що Юлія Тимошенко й «Батьківщина» не публікували обіцяних списків «лобістських» законів.

Крім того, Петро Порошенко змінив погляди на свою передвиборчу обіцянку щодо реструктуризації валютних кредитів.

Також нагадуємо, що в розділі «Політики» на сайті «Слово і Діло» ви можете знайти всі попередні обіцянки політиків, які вас цікавлять: не тільки провалені, а й виконані, і ті, які поки перебувають у процесі виконання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: