На Медведчука відкрили справу за держзраду та сепаратизм. Чи будуть наслідки?

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Це провадження піде лише на користь Медведчуку й дозволить посилити опозиційну нішу, стати чи не єдиним опонентом влади.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи заяву ГПУ про відкриття кримінального провадження про можливу державну зраду та сепаратизм голови політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука.

«По суті того, що сказав Медведчук, то там не було нічого такого, що могло би бути небезпечним з точки зору кримінального переслідування. ГПУ не здатна завершити це розслідування до виборів. Тим більше неможливі будь-які судові рішення. Порушення цієї справи матиме виключно інформаційно-політичний ефект, не більше. Без наслідків», – зазначив Бортник.

Щодо моделі автономії для Донбасу, то в Мінських угодах якраз і прописаний «автономний регіон Донбас», просто його так не називають, додав він.

«Щодо можливого порушення територіальної цілісності України, то в Конституції передбачена така модель, у нас закріплена Автономна Республіка Крим. За аналогією з АР Крим можна створювати інші автономні регіони. Ця модель не є чимось чужим для нашого унітарного ладу», – констатував політолог.

Ба більше, в світі багато унітарних країн, які мають автономні утворення, нагадав він.

Хто зупинить Медведчука? Колонка Леоніда ШвецяЮрій Бойко та Вадим Рабінович підуть на парламентські вибори разом, створивши Опозиційну платформу – За життя.

За його словами, питання територіальної організації влади може вирішуватися на референдумі, але не можуть змінюватися кордони України.

«Тобто зовнішні кордони на референдумі вирішити не можна, але питання, як організувати владу на цих територіях, українці мають право вирішувати на референдумі», – уточнив експерт.

На його думку, відкриття кримінального провадження додасть якихось балів прокуратурі й політичним силам, які на цьому спекулюють, у правому електоральному ядрі. Також, безумовно, й Медведчуку це дозволить поборотися за роль головного опозиціонера в країні. На сьогодні бути опонентом влади вигідно, оскільки влада не дуже популярна.

«З електоральної точки зору, це вкрай вигідно. Особливо з огляду на те, яка запекла боротьба точиться в «біло-блакитний» ніші за пальму першого опозиціонера й ворога влади. В підсумку справа на Медведчука нічим не завершиться», – резюмував Руслан Бортник.

Своєю чергою політичний аналітик Валентин Краснопьоров зазначив, що політик виконує функцію посіпаки ФСБ. ФСБ здійснює в Україні провокації, а він нібито допомагає щось вирішити, називаючи нас українською стороною.

«Хтось думає, що він має якісь шанси тут, в Україні? Нуль. А його штаби просто самозайматимуться. В принципі, як і його посіпак», – додав експерт.

У ГПУ повідомили, що Медведчук зробив гучну заяву на партійному з'їзді 29 січня 2019 року в Києві про необхідність утворення так званого «автономного регіону Донбас», що має ознаки злочину.

Нагадаємо, ще влітку 2018 року Медведчук в інтерв'ю телеканалу «112 Україна» розповів, що, як і раніше, вважає федералізацію України «єдиними ліками від розпаду країни й ліками для збереження цілісності».

Реакція соцмереж на інтерв’ю з Медведчуком – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: