Звільнення Аласанії: для кого це небезпечний сигнал та якою була процедура голосування

Читать на русском
Олександр Піддубниймедіаексперт
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Звільнення відбулося за два місяці до виборів, що є певним сигналом. При тому, не на користь нинішній владі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив медіаконсультант Олександр Піддубний, оцінюючи ситуацію зі звільненням з посади Зураба Аласанії.

«Уже заявили про створення неформальної спільноти незалежних журналістів під назвою «Ініціатива 34», оскільки саме 34 стаття Конституції гарантує кожному право на свободу слова. З огляду на створення незалежної медіапрофспілки акцій «Україна без Кучми» на початку 2000-х років чи створення руху «Стоп цензурі» за часів Януковича, це перегукується із сьогоднішньою ініціативою журналістів. Для Банкової це тривожний сигнал», – зазначив Піддубний.

Для того, щоб не асоціюватися з режимами, які часто політики називають злочинними, очевидно, Банковій доведеться домовлятися з журналістською спільнотою, підкреслив він.

«Те, що журналісти повстали й організували цей рух, не дуже добре для політичної ситуації в Україні», – додав експерт.

Він уточнив, що Аласанія оприлюднив один із витягів протоколу про те, що нібито одна з причин – те, що суспільний мовник не показував заходи за участю президента. Потім з’явилося спростування, мовляв, не це стало підставою для рішення про дострокове розірвання контракту з Аласанією.

«Річ у тім, що навіть якщо цей пункт з’явився на цьому засіданні, він уже спричинив певний ажіотаж. Очевидно, що політичні чинники присутні у звільненні Аласанії», – пояснив медіаконсультант.

Своєю чергою експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко на своїй сторінці в Facebook розповів своє бачення ситуації.

«Відбулося незрозуміле за своїм сценарієм засідання наглядової Ради ПАТ НСТУ, яке для мене особисто не має логічного пояснення. Перше – зламали весь запланований порядок денний із визначеними питаннями, натомість було проголосоване й з’явилося питання про результати проведеного внутрішнього аудиту щодо благодійного фонду, який працює з донорськими коштами, спрямованими для підтримки діяльності ПАТ НСТУ», – наголосив він.

За результатами розгляду цього питання були ухвалені рекомендації аудиторів, водночас цей матеріал став однією з двох підстав, через які порушили питання про непродовження контракту з Аласанією, уточнив правозахисник.

На його думку, це є підставою й не може вважатися причиною, тому рішення має бути оскаржене в судовому порядку. Щодо самої процедури голосування за припинення повноважень чинного голови правління, то незрозуміло, на якій підставі внесли до порядку денного ще й це питання.

Яким ЗМІ довіряють українці: майже половина вірить телебаченнюУкраїнському телебаченню довіряє майже половина українців, а російському - лише 7% опитаних. При цьому на сході країни російській пропаганді все ще вірять 20% українців

«Також дивним для мене став підсумок голосування – 9 голосів за зняття Аласанії. Взагалі, вся процедура голосування видавалася спершу фарсом: давайте поставимо та проголосуємо й знімемо нарешті це питання як набридливе, закриємо формально, так би мовити. Так виглядало за логікою. Але результат перевершив для мене найфантастичніші передбачення. Те, що спершу розігрувалось як фарс, набуло рис плану», – підкреслив він.

Політичні рішення так не ухвалюються, а тут ішлося саме про політичне рішення, додав експерт.

«Ішлося не про пророблену й майбутню роботу Аласанії, а про роботу команди, про стратегію, про чинні трансформаційні процеси. І раптом: нам не подобається, давайте цього знімемо й будемо шукати, хто буде кращим. Не знаю, чим керувались інші члени НР під час цього голосування – емоціями, власними образами, але сумніваюся, що логікою, й упевнений, що не вболіванням за майбутнє Суспільного телебачення», – констатував Павліченко.

Додамо, керівник МВС Арсен Аваков вважає провокацією дострокове звільнення Зураба Аласанії з посади. За його словами, це факт дуже серйозної провокації й нападу на свободу преси.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, чи стали українці більше довіряти нашим ЗМІ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: