Яким ЗМІ довіряють українці: майже половина вірить телебаченню

Читать на русском

Після введення квот на українську мову для ЗМІ, обсяги трансляції україномовного контенту на телеканалах за рік дії закону в середньому склали 98%. До того ж, істотно збільшилася кількість телепередач власного виробництва. А ось чи стали українці більше довіряти нашим ЗМІ, розбиралися аналітики «Слова і Діла».

Останнє дослідження, проведене з 23 листопада по 4 грудня 2017 року соціологічною групою «Рейтинг» показало, що українським ЗМІ довіряють більше, ніж російським або західним.

Причому, ступінь довіри до телеканалів багато в чому залежить від того, в якому регіоні знаходяться глядачі. В цілому українському телебаченню довіряє 49% опитаних. Найбільш довірливими виявилися западенці: 56% вірять тому, що показують в новинах. Трохи менше довіряють «телевізору» в центрі – 49%, на півдні – 45% і на сході – 42%.

Набагато менше довіри викликають в українців західні телеканали. Але якщо європейським каналам вірять – 17% українців, то російським всього – 7%.

Однією ногою в політиці, іншою – в ефірі: чи потрібно заборонити політикам вести ток-шоу?Нацрада хоче заборонити на законодавчому рівні політикам вести програми й ток-шоу, оскільки це нівелює журналістику. Чи потрібна така заборона, розбирались експерти.

І не дивно, адже після розіпнутих немовлят і з'їдених націоналістами снігурів, а також щоденних зведень із зони АТО, ступінь довіри до пропагандистів країни-агресора впала навіть на сході України, де російський зомбоящик все ще дивляться з вірою в відновлення Радянського Союзу 17% опитаних.

Традиційно, літні люди більше довіряють ЗМІ, а молодь і люди середнього віку все-таки вважають за краще отримувати інформацію з інших джерел. Так, українським сайтам і соціальним мережам Facebook, Twitter, а також каналу Youtube довіряє 57% молоді. До того ж багато користувачів Однокласників і Вконтакте, після їх заборони в Україні, перейшли в «західні» соцмережі, і там і залишилися. Хоча на сході України забороненими російськими соцмережами в обхід українських санкцій користуються 20% українців, як і раніше довіряючи їм.

Детальніше дивіться на інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» повідомляло про те, що планується зробити в 2018 році для того, щоб в окупованому Криму віщали українські телеканали. Також ми писали про те, що Нацрада з телебачення і радіомовлення призначила перевірку одного з телеканалів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: