Вибори-2019: чи потрібно Україні запроваджувати електронне голосування

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Впровадження електронних технологій у процес голосування та підрахунок голосів має свої ризики. Як перший етап можна запроваджувати електронні технології для підрахунку голосів, мати відповідні сканери, які б дозволили швидше підраховувати. Особливо, якщо планують запроваджувати відкриті списки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи систему електронного голосування.

«До електронного голосування варто ставитися диференційовано. На сьогодні є можливості й було б доцільно запроваджувати такі форми на місцевих виборах, особливо коли йдеться про міста обласного значення», – зазначив Дуда.

Щодо парламентських та президентських виборів, то навряд чи це зараз потрібно, адже становить загрозу хакерських атак, які дають можливість спотворити результати виборів, додав він.

Експерт уточнив, що чим більший рівень паперовості в голосуванні, тим модель менш вразлива до атак, втручання.

«По-друге, є проблема з таємницею голосування. Електронна система позитивна в частині залученні молоді до голосування, але все одно має проблему в тому, що не може забезпечити повну таємницю голосування», – підкреслив він.

За порушення таємниці голосування передбачена стаття КК, нагадав політолог.

«Як забезпечити таємницю голосування в таких умовах? Це фактично неможливо за умови дистанційного електронного голосування. Міжнародний досвід свідчить, що така система це більше допоміжна форма, яка реалізується разом із паперовою формою голосування. Поки що ми маємо це на прикладі малих країн. Технічні засоби для впровадження електронного голосування є. Однак, оскільки це відбувається дистанційно, ми не можемо бачити, як виборець реалізує свій вибір – під дією зовнішньої загрози чи під дією підкупу. Є ризики», – резюмував Андрій Дуда.

Як повідомлялося, станом на 29 січня кількість повідомлень щодо порушення виборчого законодавства зареєстрованих від моменту початку передвиборчої кампанії, зросла до 357.

29 грудня 2018 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пообіцяв, що МВС не допустить застосування незаконних схем на виборах 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: