У Франції стартує зимова сесія ПАРЄ

Читать на русском
У програмі тижневої сесії запланований розгляд низки питань, що стосуються ситуації в Україні.

У Страсбурзі в понеділок, 21 січня, почнеться зимова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, яка триватиме до п'ятниці.

Як пише «Слово і Діло», в засіданнях братимуть участь 45 національних делегацій із 47 країн-членів, повідомляє «Укрінформ».

У ПАРЄ зробили крок до пом'якшення санкцій проти РосіїКомітет Асамблеї ухвалив рішення, згідно з яким делегацій країн-учасниць ПАРЄ не будуть позбавляти права голосу на виборах високопоставлених чиновників Ради.

Відзначається, що в 2019 році в роботі ПАРЄ не братиме участь російська делегація, яка не подає заявку через накладені на неї санкції. Також у січневій сесії не заявлені повноваження делегатів від Боснії і Герцеговини, що пов'язано з внутрішньополітичною ситуацією в країні.

Згідно з програмою, на четвер, 24 січня, за терміновою процедурою заплановані дебати на тему «Відкрита агресія Росії проти України: зрив мирного процесу й загроза європейській безпеці».

Також Асамблея проведе дебати й проголосує резолюції про роль громадських медіа в умовах дезінформації та пропаганди, а також свободи ЗМІ для забезпечення демократичних виборів.

Делегати ПАРЄ планують ухвалити рекомендації країн-членів щодо проведення об'єктивних референдумів, провести дискусії щодо проблеми позбавлення громадянства як заходів у боротьбі з тероризмом, обговорити забезпечення прав національних меншин.

Крім того, заплановані дебати на тему протидії уникнення покарання особами, які схильні до персональних санкцій, за так званим «списком Магнітського».

ПАРЄ також приділить увагу протидії дискримінації при працевлаштуванні й створення належних умов для праці людей з інвалідністю.

У вівторок, 22 січня, українська делегація в ПАРЄ проведе слухання, де порушать проблему, присвячену діям російської влади в Криму. Йтиметься про оприлюднення фактів депортації, насильницького переміщення українських громадян у Криму та колонізації півострова з боку Росії.

Раніше повідомлялося, що Держдума РФ вирішила не відправляти делегацію до ПАРЄ й залишити в силі рішення про замороження виплати внеску РФ до бюджету Ради Європи.

Нагадаємо, в жовтні генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд дав розпорядження представникам країн-членів РЄ готувати бюджет організації на 2019 рік без урахування фінансового внеску Росії. Він становить близько 33 млн євро. Це, приблизно, 8% від загального бюджету організації.

У 2014 та 2015 роках ПАРЄ обмежувала в правах російську делегацію. У 2016 році Росія перестала брати участь у роботі асамблеї й не передавала до Страсбурга перелік своїх депутатів, уникаючи таким чином підтвердження санкцій. Робота Росії в усіх інших органах Ради Європи тривала. З 2017 року Росія не платить внески до бюджету Ради Європи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: