У ПАРЄ зробили крок до пом'якшення санкцій проти Росії

Читать на русском
Комітет Асамблеї ухвалив рішення, згідно з яким делегацій країн-учасниць ПАРЄ не будуть позбавляти права голосу на виборах високопоставлених чиновників Ради.

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) у понеділок, 10 грудня, пом'якшила санкції, які можуть бути застосовані до її членів.

Як передає «Слово і Діло», про це пише DW.

Чому хочуть повернути російську делегацію до ПАРЄ та хто буде «за»?Генсек Парламентської асамблеї Ради Європи Турбйорн Ягланд підготував поправки до регламенту Асамблеї, які в майбутньому можуть повернути російську делегацію до ПАРЄ.

Комітет із регламенту ПАРЄ на засіданні в Парижі ухвалив рішення, згідно з яким делегації країн-учасниць ПАРЄ не позбавлятимуть права голосу на виборах високопоставлених чиновників Ради, зокрема членів Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) і генерального секретаря Ради.

Це перший і важливий крок для подолання кризи у відносинах між Радою Європи та Росією, «важливий сигнал про те, що можна вийти із санкційного глухого кута», заявив у інтерв'ю агентству dpa член комітету, німецький депутат від Лівої партії Андрей Хунко (Andrej Hunko).

За словами іншого члена комітету, німецького соціал-демократа Франка Швабе (Frank Schwabe), проти зміни регламенту висловилася лише невелика кількість тих, хто голосував.   Нагадаємо, в жовтні генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд дав розпорядження представникам країн-членів РЄ готувати бюджет організації на 2019 рік без урахування фінансового внеску Росії. Він становить близько 33 млн євро. Це приблизно 8% від загального бюджету організації.

Раніше Ягланд повідомив про рішення Росії не повертатися до роботи в ПАРЄ в січні.

Своєю чергою віце-спікер Держдуми Петро Толстой заявив, що Росія не повернеться до ПАРЄ через перенесення розгляду резолюції про реформування правил голосування в Асамблеї.

У 2014 та 2015 роках ПАРЄ обмежувала в правах російську делегацію. У 2016 році Росія перестала брати участь у роботі Асамблеї й не передавала до Страсбурга переліку своїх депутатів, уникаючи таким чином підтвердження санкцій. Робота Росії в усіх інших органах Ради Європи тривала. З 2017 року Росія не платить внесків до бюджету Ради Європи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: