ПАРЄ пом'якшила санкції проти РФ. Чи є чого побоюватися?

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Вкрай важливим є те, що раніше з порядку денного зняли доповідь про набагато серйозніші питання щодо РФ. Зокрема, йдеться про відновлення прав російської делегації та зміни в регламенті. Тоді це був би набагато серйозніший крок. Зараз це не можна назвати «зрадою».

Про це в коментарі «Слову і Делу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи рішення ПАРЄ щодо пом'якшення санкцій проти РФ.

«Не можна сказати, що це поступки РФ. Дозвіл голосувати за виборні посади, маючи обмежене право голосу, відповідає статуту ЄС. Це радше символічний крок. Там розуміють, що РФ прагне звинуватити організацію, шантажувати, тому пішли на такий крок у межах статуту. Однак це не є принциповим рішенням щодо відновлення прав російської делегації», – зазначив Пашков.

Він звернув увагу, що в січні передбачається провести дебати з приводу агресії РФ проти України. Вже звучать досить жорсткі формулювання.

«Говорити «зрада» в цій ситуації недоречно. Це рішення ПАРЄ має символічний характер. Не можна вважати, що це провал української делегації. Так само, як і не можна розглядати це рішення як успіх РФ у цьому напрямку. Це номінальний крок у межах статуту»_, – пояснив експерт.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

За його словами, рішення про поновлення РФ залежатиме багато в чому від самої Росії – чи подаватиме вона заявку на участь із початку наступного року. Для нас недопуск делегації РФ до ПАРЄ й те, що вона перебуває під дією санкцій, дуже важливо.

«Те, що делегація РФ не має права голосу, – важливий крок, який говорить про те, що в світі вже є розуміння природи й сутності зовнішньої політики РФ. Складається своєрідна коаліція країн, які протистоять РФ і підтримують Україну», – уточнив фахівець.

Адже йдеться не лише про майданчик ПАРЄ. Є й інші, на яких відбуваються аналогічні події, – ОБСЄ, ООН. Також є позиція Конгресу, Сенату США, Європарламенту, додав він.

«Потрібно оцінювати ситуацію комплексно. Одне рішення ПАРЄ ні про що не говорить. Тим паче ключові рішення в ПАРЄ будуть згодом. Зараз розглядати ці заходи як радикальний крок назад і визнання РФ не варто», – резюмував Михайло Пашков.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в ПАРЄ відмовилися від усіх запропонованих Росією змін у регламенті, крім однієї. Зокрема, російській делегації дозволили брати участь у виборах генсека.

Більше про відносини Заходу та РФ – в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: