У РФ продовжили арешт усім українським морякам. Що планує Кремль?

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт
Володимир Золотарьовполітолог
Юлія Тищенкополітолог

Зрозуміло, що суду як інституції в Росії не існує.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олександр Палій, оцінюючи рішення суду РФ залишити всіх українських моряків під вартою до 24 квітня.

«Скоріш за все, Росія чекатиме періоду, коли закінчаться вибори в Україні та зустрічі з американським президентом. Держдеп обумовив можливість проведення зустрічі Трампа з Путіним безпосередньо звільненням українських моряків і кораблів. Росія дуже зацікавлена в такій зустрічі. Путіну потрібні переговори на предмет договору про ракети малої та середньої дальності», – зазначив Палій.

Політолог підкреслив, що відпустити українських моряків до виборів Кремль не може.

За його словами, такому разі це виглядатиме як заслуга Порошенка.

«Люди сприйматимуть це як заслугу Порошенка. Тому, найімовірніше, зараз буде елемент гри проти Порошенка в тому, що вони не віддають моряків. З іншого боку, буде елемент гри з американцями, тому що їм потрібна зустріч із Трампом», – підкреслив Палій.

Політолог Володимир Золотарьов зазначив, що Кремль планує використати українських моряків як обмінний фонд, щоб вплинути на результати виборів президента.

«У таких випадках рішення ухвалює не суд. Це політичне рішення. Розрахунок на вибори. Якщо вже, грубо кажучи, так пощастило, що українці самі потрапили їм до рук, то, звичайно, в Кремлі використовуватимуть їх у власних цілях, щоб вплинути на вибори», – акцентував він.

На Путіна в цьому питанні ніхто не вплине. Давно відомо, що чим більше на нього тиснути, тим більше він упирається, додав експерт.

Своєю чергою експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко підкреслила, що термін продовження арешту до 24 квітня вказує на те, що до виборів динаміки в ситууації з моряками не буде.

«Тут російська сторона зайняла вичікувально-прогнозовану позицію», – уточнила вона.

На її думку, Росія намагатиметься мінімально висвітлювати цю ситуацію, тому що йде багато негативу.

«Західні лідери, Меркель, Макрон закликають до звільнення українських моряків. Тому, можливо, в Кремлі розраховують не лише на президентські вибори та використання цієї теми в політтехнологічних цілях, але й на інший торг, не лише навколо виборів», – пояснила експерт.

Також, за її словами, Росія намагатиметься й надалі доводити, що це не військовополонені.

«Після гучних затримань щодо Криму ми не бачимо жодного послаблення. Навпаки, це нові затримання, обшуки, тиск», – констатувала Юлія Тищенко.

Раніше адвокат Ілля Новіков назвав першочергові завдання щодо захисту українських моряків. Інтерв'ю адвоката читайте на нашому порталі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: