«Головне завдання «Лефортово» – забезпечити людині ізоляцію від зовнішнього світу» – Ілля Новіков

Читать на русском
Російський адвокат Ілля Новиков розповів про справу затриманих українських моряків і московське Лефортово.
novayagazeta.ru

З московським адвокатом Іллею Новіковим ми говорили вчора вранці. Ілля повідомив, що кримськотатарські адвокати продовжать брати участь в справі по звільненню українських моряків. Сьогодні в Криму затримали Еміля Курбедінова. З дозволу Новикова публікую запис вчорашньої розмови. Протягом півтори години я двічі вимикав телефон. Після арешту Еміля він (запис – ред.) скоротився ще більше. Тут узгоджена частина. Вона може здатися занадто деталізованою. Але без цього складно передати ту обстановку, в якій знаходяться люди, які намагаються вирвати з рук Москви українських моряків.

Чий адвокат ви?

Романа Мокряка (лейтенант Військово-Морських сил України).

Уже бачили його?

Ні. Ніхто з тих адвокатів, хто не брав участі при обранні запобіжного заходу, не бачився зі своїми підзахисними. Але це стандартно для «Лефортово». Яка ситуація у всіх інших ізоляторах: «Якщо я приходжу в ізолятор, показую ордер – я прямую до людини, на укладання якої підписано угоду для отримання його згоди, мені кажуть: «Так, будь ласка, проходьте». Це обкатана практика. Вона заснована на точному сенсі закону. Це означає, поки не дізнався від самої людини, чи згодна вона, щоб я її захищав, безглуздо йти до слідчого, приймати той захист, щоб потім через кілька днів від нього, може бути, відмовлятися. Це нормальний крок для адвокатів.

«Лефортово» говорить: «Ні». Ми читаємо закон. Що написано в законі? Адвокат набирає чинності з моменту пред'явлення ордера і посвідчення. Раніше в законі було слово «допускається», з якого випливало, що слідчий повинен дати дозвіл. Його поміняли. Сказали, що «адвокат бере участь». На «Лефортово» це враження не справило. Вони вважають, що слідчий повинен надіслати документ. Тільки після цього нас починають запускати. Всі знають, що «Лефортово» – це ФСБшне СІЗО. Формально воно відноситься до ФСВП (Федеральна служба покарання РФ), ну як і всі інші СІЗО в Росії, включаючи ті, які знаходяться всередині будівлі ФСБ. У Владикавказі і Ростові всередині будівлі є камери, які відносяться до ФСВП, але потрапити до них можна тільки через контрольно-пропускний пункт ФСБ. У «Лефортово» немає КПП ФСБ, але там є федеральне підпорядкування. Всі інші шість СІЗО в Москві підкоряються управлінню ФСВП по Москві. «Лефортово» підпорядковується ФСВП безпосередньо – федеральному. Так, ми на них скаржимося постійно. Ми з ними судимося постійно. І нічого цього не працює, тому що всі розуміють, що ось так треба. Що це особливе місце. Там закон діє по-іншому. Не означає, що він не діє зовсім, але інший закон. Для «Лефортово» нормально, що ти тиждень можеш битися в ці двері, два тижні і не побачитися зі своїм підзахисним. Тим більше, що зараз наближаються новорічні свята. І хоча я збираюся смикати їх щодня, як тільки повернуся в Москву, у мене немає ніякої впевненості, що я до Нового року потраплю або побачу Романа Мокряка.

Групу адвокатів координує Микола Полозов?

Я сподіваюся, що він буде координувати, коли вона почне працювати. Поки у нас є тільки припущення. Все на стадії планування і погодження.

Кримськотатарські адвокати залишаються в справі?

Деякі так. У нас була розмова з Едемом Семедляєвим і Емілем Курбедіновим. Вони сказали, що будуть приїжджати з Криму. Швидше за все, їм потрібні будуть дублери в Москві. Тому що тут накладається специфіка роботи з «Лефортово». Не знаю, в курсі ви чи ні, як у нас влаштована система проходу туди. Ті люди, які їздили туди з передачами, вони краєчком ока це бачили.

«Лефортово» – ізолятор, де сидять дуже різні люди. Переважне ФСБшні (підслідні), але там є люди і не підслідні ФСБ. Просто ВІПи або сидять по якимось іншим міркувань. У слідчого управління ФСБ є можливість вивести своїх підслідних внутрішнім коридором, підземним переходом до себе. Вони йдуть і клацають спеціальними штуками. Це ще з царських часів, коли наглядач веде когось по коридору, він дзвенить ключами, тому що, якщо з іншого боку йде ще хтось, то одного з них повинні завести в камеру, щоб вони один одного не бачили. Зараз вони ключами не дзвенять, але клацають такої дивної штуковиною, не знаю, як назвати. Клікером, може бути. Ще дуже важливо, щоб адвокат вибудовував якісь робочі відносини зі слідчим. Щоб це не була тотальна війна до останньої краплі крові. Тому що, якщо не можеш вчасно потрапити в СІЗО, тоді можливість нормально поговорити зі своїм підзахисним з'являється, якщо слідчий призначив тобі слідчі дії в своєму кабінеті. Для слідчих МВС і Слідчого комітету є дві можливості побачитися з підслідним – це або вимагати його конвоєм до себе, але це складно і конвоїв не вистачає. Дефіцит конвоїв. Вони витрачаються на вивезення людей до суду. Або ти – слідчий – пішки йдеш туди в «Лефортово, заходиш в слідчий кабінет та з ним там працюєш по 217-й КПК РФ – вона описує процедуру ознайомлення захисту з матеріалами справи після закінчення слідчим. Зараз під кінець року все слідчі намагаються здавати справи. У когось терміни формально закінчуються, у когось неформально. Все одно начальство вимагає, щоб до Нового року справу було здано. Слідчі повинні ознайомити своїх підслідних з матеріалами справи. Тупо дати їм почитати якусь кількість. Вони (слідчі) приходять, починають ними займатися. Проблема в чому. У «Лефортово» шість кабінетів для побачення. Називається це кабінет, але виглядає як камера. Кімната з залізними дверима, з гратами, письмовий стіл, три пригвинчених до підлоги стільця. Усе. Але їх шість (кабінетів). Слідчий завжди має перевагу перед адвокатом. Ось, якщо прийшов слідчий і прийшов адвокат, а кабінет один, то його отримує слідчий. У «Лефортово» сидять три категорії. Обвинувачені в тероризмі, але їх небагато. ВІПи – чиновники рівня губернатора, міністра. Наприклад, наш міністр Улюкаєв, ось він там сидів (колишній міністр економічного розвитку Росії).

До кого відноситься кримськотатарський меценат – Ресуль Веліляєв?

Бізнесмени ставляться до категорії ВІПів. Третя категорія – обвинувачені в шпигунстві. За шпигунству все люди різні, «терористи», як правило, люди бідні, а ось у ВІПів є гроші, у них, як правило, багато адвокатів. Це означає незвично високу пропорцію в порівнянні з іншими СІЗО кількості в'язнів, забезпечених адвокатами, які до них ходять регулярно. Тому що адвокат за призначенням може взагалі в СІЗО не з'явитися. Він бачить свого підзахисного на слідчих діях, в суді – і йому, як правило, цього вистачає. Адвокати ВІПів ходять, бо клієнт хоче регулярних відвідувань. У підсумку в 2016-му році у нас була бійка, мало не з різаниною за вхід адвоката в «Лефортово». Тому що один адвокат відстояв чергу, а інший, який захищав кримінального авторитета, хотів, щоб йому звільнили місце. Там був дуже неприємний конфлікт. Адвокатура проявила завидно рідкісну в наших рядах самоорганізацію. Утворився Лефортовський клуб адвокатів, у яких сидять там підзахисні. Виглядає у вигляді чату в WhatsApp. У якийсь момент виявилося, що найсправедливіший спосіб визначення черговості – це жеребкування. Просто по-іншому ніяк. Щоп'ятниці, іноді кожної другої п'ятниці. Наприклад, минулої п'ятниці не було, а в цю буде. Приходять адвокати від 50 до 70 осіб. Влаштовують перекличку. Ті, хто з'явився особисто – отримують першу категорію. Ті, хто відправив помічника або колегу, який по-іншому справі працює, ті отримують категорію «Два». Ті, хто написав повідомлення в чаті, але не прийшов особисто – категорія «Три». Вважається, що якщо ти прийшов особисто і заплатив своїм часом, то тобі потрібніше.

Це ж дискримінує адвокатів, які не живуть в Москві?

Повірте, будь-яка інша система, над якою ми думали, гірше. За цим трьом категоріям відраховуються відповідну кількість діжок лото. Кидаються в три мішечки: зелений, жовтий, червоний. Наприклад, з'явилися особисто номера з першого по сороковий – в зелений мішечок. З 41-го по 50-й – в жовтий, з 51-го по 70-й – в червоний. Витяг номер один, значить, першим заходиш в понеділок, номер два – першим у вівторок і так далі; шостий номер заходить другим в понеділок. Чим далі номер за списком, тим гірше, але розподіл рівномірний. Чим чудова ця система, вона працює на чесності. Ніщо не заважає прийти адвокату і всіх розштовхати або зайняти місце з п'ятої ранку. Ті, хто на цей день ожеребилися (брав участь в жеребкуванні), можуть прийти вранці до пів на дев'яту. О 8:45 відкривається віконце, все організовано стоять по порядку, показують посвідчення. Можна, звичайно, всіх розштовхати, але після цього ти станеш парією і ніякої іншої підтримки від колег ти не отримаєш. Всі дотримуються цієї системи. У нас не так багато інститутів, які працюють на подібній основі. У звичайній ситуації, коли жорстко не притискає, адвокати люди дуже незалежні і кожен зі своєю думкою. Єдності не спостерігається. У Краснодарі була історія з адвокатом Михайлом Беньяш, який відомий своєю політичною активністю. Його намагалися посадити. Можна було очікувати, що буде підтримка, але у нас вийшов різкий розкол. Адвокати на державницьких позиціях відразу заявили: «Він політикан, він нам не колега, ми не будемо його підтримувати, так йому і треба». Відразу стало зрозуміло, що у нас в адвокатському корпусі пробігла товста тріщина.

Наша система працювала більш менш безперебійно. Але два тижні тому – ще до подій в Керченській протоці – у нас настав колапс. Кінець року – слідчих ходить багато. Прийшли вісім адвокатів, вишикувалися один одному в потилицю по лінійці. Вранці о 8:45 здали посвідчення. До дев'яти приходить шість слідчих. Займають всі шість кабінетів. І жоден з цих адвокатів не проходить. Один (порядковий номер жеребкування на проходження) ділиться в «Лефортово» на дві частини: до обіду і після обіду. Обід з години до двох. Якщо людина (слідчий або адвокат, який посів один з шести кабінетів для побачень) вийшов до 12, то наступного можуть завести. Якщо він вийшов після, то наступний може зайти тільки після 14:00. Я це все так детально розповідаю, щоб у вас було розуміння, як все там працює. Два тижні тому стало регулярно так відбуватися. Приходить слідчий. На весь день займає кабінет, не виходячи до обіду і після обіду. Буває, що жоден адвокат не проходить в призначений день, буває, що два – замість шести. Вчора (розмова відбулася 5 грудня), наприклад, пройшли всі. Минулої середи не пройшов ніхто. Минулого четверга, коли їх стали туди привозити з Криму, раптово посеред дня сказали: «Все. Лефортово більше не працює на прийом відвідувачів. У нас технічні причини». Це вони сортували камери, щоб звільнити двадцять одне койко-місце в різних камерах. За правилами, люди, які йдуть по одній справі, один одного бачити не повинні. Зрозуміло, що як-то ми будемо виходити з цієї ситуації. Пройде Новий рік, буде менше слідчих. Якщо зараз туди (на п'ятничну жеребкування) прийде двадцять нових адвокатів – ще й не дуже зрозуміло, яка позиція у кожного з них – може виявитися, що адвокат зараз укладе угоду, а він (будь-який з 24 моряків) напише відмову зі словами: «ні, у мене є адвокат за призначенням, я слідчому довіряю». Ми не можемо прогнозувати цю ситуацію. Ми повинні розвідку боєм провести. Ось прийде двадцять нових адвокатів. Зрозуміло, що ніхто (з «Лефортовського» клубу адвокатів) від цього не в захваті. Очікувати, що щотижня ви будете отримувати новини про кожного підзахисним – такого не буде. Ми будемо отримувати в міру везіння. Потрапив в ізолятор – поділився. Хтось побачиться у слідчого на допиті. Хтось ще якось. Регулярного надійного каналу інформації про кожного з них не матимемо. Завдання на перший момент – встановити контакт, дати людині інформацію про те, що про нього пам'ятають. Що його не кинуть, бо у нього може бути таке враження. Головне завдання «Лефортово» – забезпечити людині ізоляцію від зовнішнього світу. Щоб він навіть не знав – займаються ним або не займаються. Потім потрібно зрозуміти ситуацію і закріпитися в ній на кілька місяців. Якщо справа піде добре і буде якесь дипломатичне вирішення, вони (влада Росії) самі придумають, як з цієї справи вийти. Нам це навіть не потрібно буде за них фантазувати. Кого-то звинувачення, можливо, перекваліфікує, по кому-то – припинять. Може, матросів відпустять, а командирів залишать. У них є маса можливостей.

Що зараз важливіше при виборі адвоката – професіоналізм адвоката або довіра?

Довіра. Довіра – частина професіоналізму. У нас самий дефіцитний ресурс – це довіра. Гроші можна знайти, час можна знайти, а довіра – кінцева. Тепер уявіть ситуацію. Сидите в камері. Два тижні тому вас зняли з вашого корабля, мало не вбили. Вивезли до Москви. Звинуватили в порушенні кордону. До вас приходить людина і каже: «Здрастуйте, я ваш адвокат». Ви на нього дивіться, у вас немає під рукою гугла, ви не можете перевірити, хто він такий. Тільки по його зовнішньому вигляду ви повинні вирішити – приймаєте його чи ні. Це теж не можна сказати заздалегідь, хто кому повірить. Може адвокат він надійний, але підзахисному здасться, що він якийсь дивний.

Я таких справ не пригадаю. Всі масові справи в Росії – це справи зазвичай великих банд. Або, як у випадку з Хізб-ут-Тахрір – штучно придуманих (мається на увазі загроза тероризму, придумана російською владою про Хізб-ут-Тахрір) груп. Таких груп, де фокус рішення був би за межами цих груп, і МЗС України ставив би завдання координуватися, такого досвіду взагалі немає. Як це завдання ми будемо вирішувати, я зараз не знаю. Я знаю, що ми повинні намагатися і якщо щось не виходить – міняти підхід. Ми топчему нову стежку, яку ніхто не топтав.

На початку розмови, яку ми не записували, вас здивував приїзд в Москву на машинах кримських татар в «Лефортово» і «Матросскую тишу» до моряків.

Тому що такого не бувало. На моїй пам'яті. Я не можу пригадати іншого випадку. У Москві є традиція суспільної підтримки тих, хто сидить в СІЗО, але вона стосується місцевих хлопців, яких затримали на мітингу. Наприклад, справа Діми Борисова, якого затримали в 2017-му. На кожне засідання по його справі приходило по 30 осіб. Дисидентські справи в 1960-ті. І до в'язниці, і до суду приходили десятки людей. Але щоб люди приїхали з Криму. Не одинично, а масово. Це щось нове. Це само по собі дуже хороша, здорова ознака. Раз люди таке роблять, ми як людство не дуже втрачені, як мені здавалося.

Осман Пашаєв, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: