Фейгін розповів, чому Сущенка перевели в карцер

Читать на русском
Російські тюремники перевели Романа Сущенка у приміщення камерного типу з міркувань безпеки.

Російські тюремники перевели політв'язня, незаконно засудженого в РФ українського журналіста Романа Сущенка не у карцер, а у «приміщення камерного типу», і зробили це «з міркувань безпеки».

Як пише «Слово і Діло», про це заявив громадський захисник журналіста Марк Фейгін, інформує «Укрінформ».

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що журналіст Сущенко повернеться додомуСказано 8 лютого 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

За його словами, Сущенко перебуває не у карцері, а в ПКТ (приміщення камерного типу - ред.), куди найчастіше відправляють порушників режиму.

«Але Роман таким не є і, як пояснили захисту в колонії, його помістили туди «з міркувань безпеки», - зазначив Фейгін.

«Нам, не перебуваючи у колонії постійно, важко оцінювати, чи загрожує Сущенку якась небезпека, якби його розмістили у загальному приміщенні. Ну ось, наприклад, він як іноземний громадянин має право не працювати у колонії. І не буде працювати. А інші люди братимуть участь у виробничому процесі. в принципі, це може викликати деяке напруження», - додав він.

Також Фейгін заявив, що ПКТ, де перебуває Сущенко, - «це опалюване приміщення, яке мало відрізняється від інших».

Сущенко став лауреатом премії за захист свободи словаСущенку, якого в Росії засудили до 12 років тюрми за шпигунство, присудили цьогорічну премію за захист свободи слова.

«Там немає розеток, і таким чином, Сущенко наразі не має можливості закип'ятити воду, чи дивитися телевізор. Він також не може тримати при собі деякі потрібні особисті речі, що доступно тим, хто перебуває у звичайних камерах», - додав захисник.

Він зазначив, що Сущенко оголошують підйом не о 6:30, як годиться для звичайного в'язня, а о 5:00, відповідно до розпорядку ПКТ.

«Таким чином, цілеспрямованого «відвертого знущання» над моїм підзахисним немає - є бюрократичні двозначності, коли до людини, поміщеної до ПКТ з міркувань безпеки, застосовують правила і розпорядки, як до порушника режиму. Захист працює над вирішенням цих режимних та побутових проблем. Сподіваємося встигнути до часу приїзду до нього на побачення його близьких», - додав Фейгін.

Захисник уточнив, що до Сущенка скоро мають приїхати дружина і дочка, які отримали право на довге побачення з політв'язнем.

Раніше Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова направила листа російському омбудсмену Тетяні Москальковій з вимогою надати українському журналісту, політв'язню Роману Сущенку медичну допомогу.

Кореспондента «Укрінформ» Романа Сущенка затримали у РФ 30 вересня 2016 року за підозрою в шпигунстві. У РФ журналіста вважають кадровим співробітником української розвідки. 4 червня 2018 року Сущенка засудили у РФ до 12 років тюрми.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: