Сущенко став лауреатом премії за захист свободи слова

Читать на русском
Сущенку, якого в Росії засудили до 12 років тюрми за шпигунство, присудили цьогорічну премію за захист свободи слова.

Журналісту Роману Сущенку, якого в Росії засудили до 12 років тюрми за шпигунство, присудили цьогорічну премію за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка.

Як пише «Слово і Діло», про це на прес-конференції в п'ятницю повідомив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, передає «Укрінформ».

Сущенка в СІЗО відвідали дружина та дочка – адвокатДо українського журналіста Роману Сущенка, засудженого і утримуваного в СІЗО московської в'язниці в Лефортово, пустили дружину і дочку.

За його словами, серед лауреатів премії минулих років – Володимир Мостовий, Олександр Бриж, Микола Семена, Валерій Макеєв та інші відомі діячі медійної сфери.

Національна журналістська премія за захист свободи слова імені Лубченка заснована в 2012 році НСЖУ для заохочення та нагородження осіб та організацій, які досягли успіхів та суспільного визнання у сфері відстоювання права на свободу слова, боротьбі за високі професійні журналістські стандарти.

Премія присуджується до дня народження Ігоря Лубченка - багаторічного голови НЖСУ, відомого журналіста та редактора.

Нагадаємо, власного кореспондента «Укрінформу» у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є працівником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення «законним».

8 жовтня стало відомо про етапування Романа Сущенка до місця відбування покарання.

Нагадаэмо, український режисер та політичний в’язень Кремля Олег Сенцов став лауреатом премії Сахарова Європейського парламенту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: