УПЦ МП звернеться до Конституційного суду через закон про назву

Читать на русском
Українська православна церква Московського патріархату ініціюватиме звернення до Конституційного суду щодо закону, який зобов'язує її вказати в назві приналежність до Росії.

Українська православна церква Московського патріархату ініціюватиме звернення до Конституційного суду щодо закону, який зобов'язує її вказати в назві приналежність до Росії.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив голова юридичного відділу УПЦ МП протоієрей Олександр Бахов, повідомляє у вівторок інформаційно-просвітницький відділ церкви.

Помісна церква: як Україна зруйнувала російські міфиПрезидент Петро Порошенко застеріг представників радикальних організацій від захоплень храмів УПЦ МП.

Він зазначив, що УПЦ МП надіслало звернення до президента Петра Порошенка з проханням застосувати вето до згаданого закону, однак він таким правом не скористався.

«Окрім цього, так як має місце порушення Конституційних норм і принципів, ми ініціюємо звернення до Конституційного суду», - сказав Бахов.

Він вважає, що прийнятий закон «порушує право на свободу віросповідання та дискримінує за релігійною ознакою мільйони віруючих» УПЦ МП.

«Окрім цього він не відповідає Конституції України та порушує міжнародні зобов’язання, які на себе взяла наша держава, що відображені у таких основних документах як, Загальна декларація прав людини, Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, Декларація про ліквідацію всіх форм нетерпимості та дискримінації на основі релігії чи переконань, Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод», - заявив голова юридичного відділу церкви.

Він додав, що «будь-які спроби з боку держави змусити церкву змінити свою назву є незаконними, навіть якщо це робиться шляхом прийняття відповідних законів, і розцінюються з точки зору міжнародного права, як втручання у внутрішні справи релігійної групи».

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко підписав закон, згідно з яким Українська православна церква Московського патріархату має змінити назву і вказати свою приналежність до Росії.

Як відомо, 15 грудня в Києві відбувся Об'єднавчий собор, на якому була створена помісна Православна церква України. Її предстоятелем обраний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній (Думенко).

Головним собором Православної церкви України став Михайлівський Золотоверхий собор у Києві.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: