Чи потрібно перейменовувати УПЦ МП на Російську православну церкву?

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог
Володимир Цибулькополітолог

На об’єднавчий процес нової церкви пішли лише двоє ієрархів. У Вінницькій області до нової церкви перейшли лише шість священників. Це показово. Великого відтоку прихожан не спостерігається й навряд чи його слід очікувати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кость Бондаренко, оцінюючи наміри ВР перейменувати УПЦ МП.

«Те, що ВР збирається розглядати питання про перейменування УПЦ МП, є перевищенням повноважень. ВР не має цим займатися. Це пряме втручання в релігійні справи та порушення 35 статті Конституції України. Відповідно, можна припустити, що це рішення, якщо його ухвалять, оскаржуватиметься в судах на різних рівнях», – зазначив Бондаренко.

Складається враження, що депутатам більше немає чим зайнятися, тому вони змагаються, хто з них найбільший патріот, додав він.

За його словами, є канонічна єдність Української православної церкви з Московським патріархатом.

«Відповідно, якщо наступають на права церков, які має євхаристійну єдність, то реакція буде категоричною», – уточнив експерт.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

«Таке враження, що президент робить усе, щоб в Україні відбулися релігійні зіткнення. Мало того, що відбувається на сході України, то ще й уся країна ризикує перетворитися на зону конфлікту. Наближаються вибори. Образно кажучи, в мутній воді простіше ловити рибу. Мабуть, президент вирішив створити проблему, а потім із нею героїчно боротися», – констатував Бондаренко.

Своєю чергою політолог Володимир Цибулько зазначив, що УПЦ МП є філіалом РПЦ.

«Якщо, наприклад, католицька церква або УГКЦ є самостійними структурами, хоча вони в єдності з Римом, але все одно українськими структурами, то УПЦ МП навіть не є суб’єктом міжнародного церковного права. Хоч вони й їздили делегацією до Вселенського патріарха, він ніколи їх не розглядав як самостійну структуру. Лише як філіал Московської церкви в Україні», – пояснив він.

Тут дуже важливо, щоб церква, яка в єдності, має материнську структуру з певною назвою, фіксувала ці ознаки материнськості в своїй назві, уточнив політолог.

«Що таке Українська православна церква, якщо вона є Російською православною церквою за фактом?», – підкреслив Цибулько.

Як відомо, прихожани УПЦ МП влаштували протест під ВР проти перейменування церкви.

Раніше речник Української православної церкви Московського патріархату архієпископ Климент зазначив, що перейменування УПЦ МП на Російську православну церкву не є можливим.

Як змінювалася релігійна прихильність населення протягом останніх п’яти років – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: