Бійка та церква: як нардепи провели останній пленарний тиждень року

Читать на русском
Верховна Рада цього тижня продовжила мораторій на продаж земель і ухвалила важливий церковний закон.

Верховна Рада провела останній пленарний тиждень на рік і наступного разу збереться вже 15 січня. Нерви в народних депутатів, очевидно, під кінець року трохи здали, тому що в парламенті сталася бійка, чого не було вже давно. Але, загалом, парламентарі справно голосували за всі запропоновані ініціативи. Детальніше – в матеріалі «Слова і Діла».

Як і планувалося, роботу у вівторок Рада почала з блоку питань національної безпеки і оборони, до якого належать чотири законопроекти, за всі депутати проголосували. Зокрема, ухвалили законопроект, який передбачає відповідальність за незаконну купівлю, продаж або обмін державних нагород. Крім того, законопроект №9217 пропонує встановити відповідальність за незаконне носіння військової форми та кримінальну відповідальність за осквернення пам'ятників учасників антитерористичної операції.

Рада продовжила мораторій на закриття шахтВ Україні продовжили мораторій на закриття шахт шляхом арешту рахунків і оголошення процедури банкрутства.

Був також схвалений законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України в зв'язку зі створенням територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на базі військових комісаріатів», який передбачає реформу військкоматів.

У центрі уваги було питання з продовженням мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. У вівторок Рада включила до порядку денного 15 відповідних законопроектів. Того ж дня аграрний комітет рекомендував продовжити заборону, в сесійній залі це питання мали розглядати в четвер.

Два законопроекти 18 грудня народні депутати все-таки відхилили. Не пройшов проект закону про приватних детективів (із пропозиціями президента): за ухвалення документа в цілому проголосував 161 депутат, за те, щоб надіслати його на доопрацювання до комітету, виступили 170 парламентарів. Відхилили також законопроект, згідно з яким штрафи за порушення правил користування пасками безпеки та шоломами підвищуються до 850 гривень. У першому читанні у вересні документ ухвалили без проблем, а у вівторок не захотіли навіть надсилати на доопрацювання. «На жаль, проект закону №8492 відхилений. Це величезна робота. Це величезна й тривала робота комітету. І, колеги, це несправедливо й неправильно», – підкреслив спікер Андрій Парубій.

На щастя, закон, який визначає поняття булінг і передбачає адміністративну відповідальність за нього, в другому читанні пройшов без проблем. «Зокрема, під визначення булінг потраплятимуть будь-які прояви морального й фізичного насильства, агресія та інші дії, що мають ознаки свідомого жорстокого поводження. Вони каратимуться накладанням штрафів. У разі цькування неповнолітніми особами штрафи накладаються на батьків або опікунів. Розмір штрафів може бути збільшений за повторення проявів агресії. Також під адміністративну відповідальність і штрафи потраплятимуть педагоги за спроби замовчувати випадки булінгу», – розповів представник комітету з питань освіти Олександр Співаковський.

Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 18-21 грудняВерховна Рада цього тижня розгляне питання нацбезпеки, а також продовження мораторію на продаж землі.

Усе засідання в середу Рада присвятила розгляду правок до законопроекту «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству». Голосування за нього відбулося вже вранці в четвер, але голосів вистачило лише за те, щоб надіслати документ на повторне перше читання.

На ранковому засіданні в четвер Парубій запропонував включити до порядку денного законопроект, який зобов'язує релігійні організації, керівні центри яких розташовані в Росії, вказувати це в офіційній назві. В «Опозиційному блоці» цей законопроект назвали «антицерковним». «Законопроект 5309 про насильницьке перейменування нашої Української православної церкви, канонічної. Автори законопроекту аргументують прямою загрозою поширення деструктивної пропаганди з використанням релігійного чинника з боку держави-агресора. Жодних фактів на підтвердження цього не наводиться. Ми вважаємо, що президент Порошенко перетворив питання створення церкви на елемент своєї власної передвиборчої технології. Він свідомо розпалює міжконфесійну ворожнечу», – заявив лідер фракції Вадим Новинський.

Незважаючи на таку позицію, законопроект включили до порядку денного, а пізніше ухвалили в цілому. Незабаром після голосування в залі парламенту сталася бійка. Народний депутат Нестор Шуфрич зірвав із трибуни плакат «Агента Путіна Медведчука – під суд!», який висів там весь тиждень. На це бурхливо відреагував Юрій Береза, після чого почалася бійка, за Шуфрича намагався заступитися Юрій Бойко. «Не біснуйтеся! Тому що мені доведеться вас перехрестити просто, вигнати біса із зали», – звернувся до депутатів Парубій. Після того, як конфлікт був зупинений, спікер засідання закрив.

На вечірньому засіданні депутати схвалили план проведення дев'ятої сесії Ради й приступили до розгляду законопроектів щодо мораторію на продаж землі. В результаті тут обійшлося без сюрпризів: ухвалили законопроект, рекомендований профільним комітетом. Заборону на продаж продовжили до 1 січня 2020 року, але до березня наступного року Кабінет міністрів має розробити й внести на розгляд законопроект про обіг земель.

Сьогодні, 21 грудня, в Раді за майже порожньої зали відбулася традиційна година запитань до уряду. Міністр культури Євген Нищук відзвітував про роботу свого відомства за рік, а прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що Кабмін звернувся до НКРЕКП з проханням провести перевірки всіх облгазів на дотримання законодавства.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: